Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V nemocnicích Vysočiny je stovka pacientů s covidem. Postupně se rozjíždí odkládané plánované operace

V nemocnicích Kraje Vysočina leží přibližně sto pacientů nakažených covidem-19, počty se poslední dva týdny výrazněji nemění. Například v jihlavské nemocnici se z větší části nemoc prokázala u pacientů, kteří přišli s jiným zdravotním problémem. Nemocnice postupně obnovily plánované operační výkony utlumené v předchozí vlně epidemie. Péče o nakažené je pořád zatěžuje, řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Vladimír Novotný (ČSSD).

Ve všech krajských nemocnicích leželo ve čtvrtek 98 nakažených pacientů na standardních lůžkách, před týdnem jich bylo 120. Na jednotkách intenzivní péče se zdravotníci ve čtvrtek starali o sedm lidí s covidem-19, šest hospitalizovaných potřebovalo umělou plicní ventilaci.

Počty nakažených na standardních nemocničních lůžkách podle náměstka poslední dobou mírně kolísají, ale zásadně se nemění. „Co je snad za poslední týdny taková optimističtější zpráva, že pokud jsou lidé na standardních lůžkách, nepřepadají do té intenzivní péče. Ta tolik zatížená není," uvedl Vladimír Novotný. Nemocnice už nemusí nijak výrazně omezovat plánované operační výkony. „Ve většině případů se snaží jet naplno," řekl.

V jihlavské nemocnici byly ve čtvrtek dvě desítky pacientů s potvrzeným covidem-19. U větší části se nákaza prokázala až při nástupu do nemocnice. Testují se lidé před plánovaným výkonem a pacienti s příznaky, uvedla mluvčí nemocnice Monika Zachrlová.

Covid u třetiny obyvatel Vysočiny 

Nových případů covidu-19 se na Vysočině v posledním týdnu podle údajů ministerstva zdravotnictví prokázalo 1463, v porovnání s předchozím týdnem počet klesl skoro o třetinu. Zemřeli čtyři nakažení lidé, zatímco o týden dřív bylo deset úmrtí. Nejvíc nakažených přibylo v minulých sedmi dnech na Žďársku, kde testy potvrdily covid-19 u 384 lidí.

V posledním týdnu připadlo na 100 tisíc obyvatel Kraje Vysočina 288 potvrzených případů nákazy, vyšší počty mělo v tomto porovnání šest krajů. Nejvíc nakažených měla Praha se 480 případy. Nejnižší přírůstek měl Karlovarský kraj s 212 nově potvrzenými nákazami.

Za dva roky od začátku epidemie se na Vysočině covid-19 prokázal u 175 606 lidí, což odpovídá přibližně 35 procentům obyvatel kraje. Zemřelo 1727 lidí, u nichž se infekce potvrdila.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky ČR, koronavirus, Vysočina, COVID-19, nemocnice, pacient, Kraj Vysočina, Vladimír Novotný, Lékárenský komplex Jihlava, ČSSD, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V nemocnicích Vysočiny je stovka pacientů s covidem. Postupně se rozjíždí odkládané plánované operace | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.