Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Po roce očkování proti covidu podali zdravotníci na Vysočině více než 706 tisíc dávek

Za rok očkování proti covidu-19 na Vysočině s asi půl milionem obyvatel rozdali zdravotníci v kraji 706 723 dávek vakcíny. Prvními očkovanými byli v sobotu 2. ledna 2021 zdravotníci havlíčkobrodské a jihlavské nemocnice. Vyplývá to z vyjádření nemocnic a údajů ministerstva zdravotnictví. Většina používaných vakcín je dvoudávková.

Největší zájem o očkování byl loni od počátku června do poloviny července, kdy zdravotníci opakovaně vykazovali přes 6 tisíc podaných dávek denně. Vůbec nejvíc lidí se nechalo očkovat 30. června, kdy zdravotníci podali 6910 dávek. Na hodnotu přes 6 tisíc dávek denně se počet očkování vrátil znovu v prvních dvou prosincových týdnech.

Posilujících dávek pro lidi s dříve dokončeným očkováním zatím zdravotníci aplikovali 112 345, většinu dostali lidé starší 50 let, bylo jich takřka 96 tisíc. Očkovaných dětí do 12 let je na Vysočině 1228, u dětí ve věku 12 až 15 let podali zdravotníci 20 432 dávek, takřka 10 tisíc dětí je očkovaných i druhou dávkou.

Na Vysočině vedle některých praktických lékařů očkují především krajské nemocnice, které během uplynulého roku zajišťovaly chod i několika velkokapacitních očkovacích center. Zřízená byla v kulturních domech a halách v Pelhřimově, Žďáru nad Sázavou, Třebíči a Jihlavě. V provozu nyní zůstává pouze jihlavské centrum v Hruškových Dvorech, ostatní nemocnice očkují přímo ve svých budovách.

Očkovací centrum v Jihlavě dnes jako první v kraji začalo očkovat i děti. Byla to jasná volba, říká matka malého astmatika

Velké očkovací centrum v jihlavských Hruškových Dvorech dnes začalo jako první na Vysočině podávat vakcínu proti covidu-19 i dětem ve věku od pěti do 11 let. Rodiče si pro dnešek rezervovali termíny přibližně pro 180 dětí v tomto věku. Injekce...

Od konce loňského srpna funguje v kraji také mobilní očkovací tým, který zajistil Kraj Vysočina ve spolupráci s organizací Podané ruce. Po pauze během vánočních svátků je ode dneška znovu na cestách. Jeho první zastávkou je Golčův Jeníkov na Havlíčkobrodsku, v úterý bude v Okříškách na Třebíčsku a ve středu v Pelhřimově. Místa a časy očkování je možné najít na webu Kraje Vysočina. Do konce ledna bude očkovat na 19 místech, někde opakovaně.

Na Vysočině zatím testy potvrdily 117 794 případů koronaviru, za neděli jich přibylo 57. S nákazou v kraji zemřelo 1598 lidí. Za posledních sedm dní se covid-19 potvrdil v přepočtu na 100 tisíc obyvatel u 318 lidí. Týdenní incidenci má lepší šest krajů, nejmenší počet potvrzených případů (194) je při stejném přepočtu v Karlovarském kraji, nejvíc (402) je v Praze.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Reifová

Štítky covid, koronavirus, očkování, Vysočina, zdravotnický pracovník, Kraj Vysočina, Lékárenský komplex Jihlava, Pelhřimov, Praha, očkování proti COVID-19, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po roce očkování proti covidu podali zdravotníci na Vysočině více než 706 tisíc dávek | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.