Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Školy ve většině okresních měst na Vysočině neprodlouží vánoční prázdniny. Výjimkou je Třebíč

Základní školy ve většině okresích měst na Vysočině zatím neplánují prodloužení vánočních prázdnin, řekli zástupci školských odborů radnic, které školy zřizují. S delšími prázdninami díky ředitelskému volnu nepočítají ani oslovené školy v dalších městech. Víc dní volna by podle ředitelů mohlo být komplikací pro rodiče menších školáků, kteří by museli řešit hlídání dětí. Ředitelské volno má podle nich sloužit k jiným mimořádným událostem, o postupu při pandemii by měly rozhodovat hygienické stanice. Už dřív prodloužení vánočních prázdnin oznámily z okresních měst jen školy v Třebíči, kde půjdou děti naposledy do školy 17. prosince.

My jsme školám řekly, aby to (prodloužení volna) vzhledem k epidemiologické situaci zvážily, ale zatím nemáme zpětnou vazbu. Čekáme, co z toho vzejde. Měli bychom rozhodnout co nejdřív i s ohledem na rodiče," řekl vedoucí školského odboru jihlavského magistrátu Tomáš Koukal.

Ve Žďáru nad Sázavou, Pelhřimově ani Havlíčkově Brodě školy o prodloužení prázdnin neuvažují. „Přestože je u nás situace dost špatná, máme hodně karantén, dost nakažených dětí, tak pokud to nebude dáno centrálně, tak já rozhodně ředitelské volno vyhlašovat nebudu, i s ohledem na rodiče. A myslím si, že ředitelské volno by mělo být prioritně určeno na něco jiného. Využívat to na něco, co by měla rozhodnout hygiena, není správné, nemyslím si, že ředitel by měl vyhodnocovat tuto situaci," řekla ředitelka havlíčkobrodské školy V Sadech Milena Honsová.

Najednou v karanténě 17 tříd 

Škola s 29 třídami má nyní v karanténě dvě třídy z nižšího stupně, na druhém stupni platí karanténa částečně pro jednu třídu. „Už jsme z nejhoršího venku, protože v jednu chvíli jsme měli v karanténě až 17 tříd," řekla Honsová. Škola má také v pracovní neschopnosti osm pedagogů, asi čtvrtinu sboru.

Ředitelé by ocenili, aby se ve školách testovali všichni včetně očkovaných. Podle Honsové by mělo být testování i častější než jednou týdně. „Moc nechápu logiku, když oficiálně platí antigen (antigenní test) 24 hodin, PCR test 72 hodin, proč ve školách platí antigen týden," řekla Honsová.

Základní a mateřská škola v Žirovnici na Pelhřimovsku, kterou vede Dagmar Brýnová, testuje všechny už delší dobu, i když ji to stojí peníze navíc, protože od státu dostává jen omezený počet testů. Část testů tak nakoupila z vlastních prostředků, část má od zřizovatele, kterým je město. „Škoda, že nemůžeme testovat školku, protože rodiče nechtějí strkat dětem nic do nosu, ale tam je asi semeniště také velké," řekla Dagmar Brýnová. Zvažuje, že pro mateřskou školu se souhlasem rodičů nakoupí takzvané plivací testy.

Každý den, kdy se učí, je dobrý 

Ani škola v Žirovnici nepočítá s delšími vánočními prázdninami. Podle ředitelky je dobrý každý den, kdy se děti učí. „Nikdy nevíte, i když se říká, že se zavírat nebude, ale situace je opravdu taková, že nevíte, jestli bude lockdown, nebo nebude," řekla Brýnová.

S ředitelským volnem na delší prázdniny nepočítá ani Základní škola T. G. Masaryka v Moravských Budějovicích na Třebíčsku. „Už jsme se o tom radili. Nám by se líbilo, kdyby prázdniny byly prodloužené, protože je to náročné, děti jsou v karanténách, ale nechci to řešit ředitelským volnem. Nevím, jak se školní rok bude vyvíjet dál, protože kdyby se přihodilo něco dalšího, tak už bych neměl žádný legislativní nástroj, jak to řešit," řekl ředitel moravskobudějovické školy Miloš Březina. Ředitelé mají ve školním roce k dispozici pět dní ředitelského volna. Epidemii by podle něho měla řešit celá společnost, ne jednotliví ředitelé škol.

Žáků základních a středních škol je na Vysočině podle dřívějších informací kraje přibližně 66 tisíc Vánoční prázdniny jim oficiálně začnou 23. prosince.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky vzdělání, školy, covid, koronavirus, prázdniny, Vysočina, Kraj Vysočina, Třebíč, karanténa, Krajská hygienická stanice, Tomáš Garrigue Masaryk, Žirovnice, Žďár nad Sázavou, Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školy ve většině okresních měst na Vysočině neprodlouží vánoční prázdniny. Výjimkou je Třebíč | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.