Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na Vysočině se v posledním týdnu covid-19 prokázal u 6200 lidí. 28 pacientů je na ventilaci

Na Vysočině potvrdily testy covid-19 v posledním týdnu u 6200 lidí, v porovnání s předchozím týdnem se počet nových případů nákazy zvýšil o 480. V minulých sedmi dnech zemřelo v tomto kraji 29 nakažených lidí. Vyplývá to z aktuálních statistik ministerstva zdravotnictví. V nemocnicích kraje v pátek 3. prosince leželo 285 nakažených pacientů. „Máme 28 lidí na umělé plicní ventilaci a 23 lidí na jednotce intenzivní péče," řekl náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD).

Třem nemocnicím už pomáhá armáda. Kraj požádal o výpomoc také lékaře a sestry z odborných ambulancí a další zdravotníky. Novotný uvedl, že se nemocnice dostávají na personální strop, protože pozitivně testovaní jsou i jejich zaměstnanci a další zůstali doma se školáky v karanténě. S vyhlášením nouzového stavu je možné vybraným skupinám zdravotníků pracovní povinnost nařizovat, kraj chce jít podle náměstka jinou cestou. „V praxi se nám osvědčila spíše forma uzavírání standardních dohod o pracovní činnosti," uvedl Vladimír Novotný.

V Jihlavě, Havlíčkově Brodě a Třebíči pomáhá v nemocnicích pečovat o nakažené pacienty 11 vojáků, další čtyři jsou v odběrových stanech. Zůstat měli dva týdny. Hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO) po čtvrtečním krizovém štábu kraje uvedl, že pomoc armády bude na žádost nemocnic Jihlava a Havlíčkův Brod prodloužená do 20. prosince. Příští týden by tam také měli týmy posílit další dva vojáci. O prodloužení asistence armády asi požádá i třebíčská nemocnice, kam nastoupili tři vojáci 25. listopadu.

Krizový štáb Vysočiny: Covid se šíří nejčastěji ve školách. Očkování v Hruškových Dvorech i po Novém roce

Kvůli nepříznivé epidemiologické situaci se v našem kraji opět začal scházet Krizový štáb Kraje Vysočina. Kromě stavu v nemocnicích v kraji jeho členové řešili třeba také testování nebo jak jsme na tom s očkováním proti covid-19, a to jak u...

Vysoké počty nakažených má od druhé poloviny minulého měsíce domov ve Věži na Havlíčkobrodsku, který se stará o lidi s chronickým duševním onemocněním. Podle ředitele Vladimíra Friče tam je teď pozitivních 55 z osmi desítek klientů, osm leží v nemocnici. Klienti jsou podle něj očkovaní.

Na Vysočině se teď podle údajů kraje dělá denně skoro 4 tisíce testů na covid-19, téměř o tisíc víc než ve stejné době před rokem. Na termín PCR testování se čeká dva až pět dní.

V listopadu zemřelo na Vysočině 71 nakažených, zatímco letos v říjnu to byli čtyři lidé a v září dva. Od loňského začátku epidemie koronaviru zemřelo na Vysočině podle statistik ministerstva zdravotnictví 1465 lidí, u nichž se toto onemocnění prokázalo. Počty nakažených stoupaly v posledním týdnu nejrychleji na Žďársku, kde testy potvrdily covid-19 u 1699 lidí. Nejnižší přírůstek mělo Pelhřimovsko, od minulého pátku se tam nakazilo 763 lidí.

Nakazila se asi pětina kraje

Na Vysočině přibylo v posledních sedmi dnech 1211 případů nákazy na 100 tisíc obyvatel. Rychleji v tomto porovnání rostla čísla v šesti krajích. Nejvyšší počet měl Zlínský kraj, kde bylo potvrzeno 1506 případů. Nejpomaleji se epidemie šíří na Karlovarsku, kde bylo v posledním týdnu zjištěno 454 nakažených na 100 tisíc obyvatel.

Od začátku epidemie se na Vysočině covid-19 prokázal u 102 928 lidí. Počet odpovídá asi pětině obyvatel kraje.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, covid, koronavirus, Vysočina, Kraj Vysočina, COVID-19, pacient, nemocnice, Vladimír Novotný, ČSSD, pandemie covidu-19, Vítězslav Schrek, Havlíčkův Brod, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině se v posledním týdnu covid-19 prokázal u 6200 lidí. 28 pacientů je na ventilaci | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.