Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Pondělí 7. října 2024  |  Svátek má Justýna
Bez reklam

Na Vysočině se za týden potvrdil covid u 3963 lidí. Zemřelo 16 nakažených

Na Vysočině se v posledním týdnu covid-19 potvrdil u 3963 lidí. V porovnání s předchozím týdnem se počet nových případů nemoci zvýšil o 70 procent. V posledních sedmi dnech zemřelo v kraji 16 nakažených lidí. Vyplývá to z dnešních údajů ministerstva zdravotnictví. Zvyšují se také počty hospitalizovaných v nemocnicích kraje. V Jihlavě a v Havlíčkově Brodě budou od úterý pomáhat zdravotníkům s péčí o nakažené pacienty vojáci.

„Situace se zhoršuje tak, jak je vidět v celé České republice," řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Vladimír Novotný (ČSSD). Na standardních lůžkách v nemocnicích Vysočiny leží 180 lidí s potvrzeným covidem-19. Na jednotkách intenzivní péče je 16 nakažených, 11 pacientů potřebuje umělou plicní ventilaci. Rostoucí počty nakažených lidí ve vážném stavu podle náměstka znamenají větší zátěž pro personál nemocnic.

Nemocnice v Jihlavě omezuje neakutní péči. Do konce roku jsou zrušeny dvě ambulance

Nemocnice Jihlava kvůli nepříznivé epidemiologické situaci v souvislosti se šířením onemocnění covid-19 omezuje neakutní péči. Důvodem tohoto opatření je také velký počet hospitalizovaných pacientů s touto nemocí.

Nejhůř jsou na tom nemocnice Havlíčkův Brod, Jihlava a Nové Město na Moravě," řekl Novotný. Novoměstská nemocnice už dřív pozastavila plánované operační výkony, podle náměstka je pozastavují nebo omezují i další nemocnice v kraji. Do nemocnic v Jihlavě a Havlíčkově Brodě přijedou příští týden v úterý pomáhat vojáci. Čtyři vojáci nastoupí v Jihlavě, v Havlíčkově Brodě také čtyři, uvedl náměstek. V Havlíčkově Brodě budou zástupci armády pomáhat také v odběrovém týmu.

Jihlavská nemocnice se teď stará o 48 pacientů s covidem. Do péče se zapojí čtyři vojáci

Také do péče o pacienty s onemocněním covid-19 v Nemocnici Jihlava se zapojí vojáci. Konkrétně budou na jednotce intenzivní péče a na anesteziologicko-resuscitačním oddělení pracovat jako sanitáři, řekla mluvčí Nemocnice Jihlava Monika Zachrlová.

Minulý týden v pátek bylo v krajských nemocnicích 139 nakažených pacientů, ve vážném stavu jich bylo 15.

Některé nemocnice v Česku si stěžují na to, že budou muset pozastavit aplikaci monoklonálních protilátek proti covidu-19, protože jich je teď nedostatek. Havlíčkobrodská nemocnice podle mluvčí Petry Černo zatím s těmito látkami nemá problém. „Prozatím jsou dodávky plynulé, takže aplikujeme tak, jak potřebujeme," řekla.

Od loňského začátku koronavirové epidemie zemřelo na Vysočině podle statistik ministerstva zdravotnictví 1417 lidí, u nichž se nákaza prokázala. V posledních týdnech úmrtí přibývá. Od začátku listopadu na Vysočině zemřelo 28 nakažených lidí, zatímco letos v říjnu to byli čtyři lidé a v září dva.

Hygienikům na Vysočině pomáhají s trasováním i zaměstnanci finančního úřadu a HZS

Krajští hygienici (KHS) nejsou sami na trasování kontaktů nakažených onemocněním covid-19. Pomáhají jim také pracovníci finančního úřadu i hasičského záchranného sboru. Kvůli nárůstu počtu nakažených i kvůli dotazům iniciovaným spolkem Zlatý...

Nejvíc nakažených přibylo v posledních sedmi dnech na Jihlavsku, kde jich bylo 1031. Nejnižší přírůstek lidí s potvrzeným covidem-19 mělo na Vysočině Pelhřimovsko, od minulého pátku se tam nakazilo 507 lidí.

Na Vysočině potvrdily testy v posledních sedmi dnech 778 případů nákazy na každých 100 tisíc obyvatel, zatímco o týden dřív jich bylo 455. Výrazněji v tomto porovnání rostly počty nakažených v devíti krajích Česka. Nejvíc nakažených přibylo v Olomouckém kraji, kde bylo potvrzeno 1241 nových případů. Nejpomaleji se zatím covid-19 šíří v Karlovarském kraji, který měl v posledních sedmi dnech 292 nově nakažených na 100 tisíc obyvatel.

Od začátku epidemie se na Vysočině covid-19 prokázal u 90 981 lidí. Počet odpovídá skoro 18 procentům obyvatel kraje.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky covid, koronavirus, Vysočina, Kraj Vysočina, COVID-19, nemocnice, Havlíčkův Brod, pacient, Jihlava, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česko, Vladimír Novotný, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Alžběta Dvořáková

Opatření kolem koronaviru a další aktuální témata sledujeme i na našem webu https://tradeinfo.cz/.

Sobota, 20. listopadu 2021, 21:12Odpovědět

Na Vysočině se za týden potvrdil covid u 3963 lidí. Zemřelo 16 nakažených | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.