Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na Vysočině se v posledním týdnu covid prokázal u 2318 lidí. Osm jich zemřelo

Na Vysočině se v posledním týdnu covidem-19 nakazilo 2318 lidí, v předchozím týdnu bylo nových případu 1537. Osm nakažených v uplynulém týdnu zemřelo. Počet hospitalizovaných nakažených se v krajských nemocnicích za týden takřka zdvojnásobil. Vyplývá to z dnešních údajů ministerstva zdravotnictví a Kraje Vysočina.

V nemocnicích teď leží 139 pacientů, 15 z nich ve vážném stavu. Před týdnem bylo hospitalizovaných 77.

Nemocnice Havlíčkův Brod musela přijmout jen během posledního dne osm pacientů. „Celkově se stará o 33 lidí s covidem-19, dva jsou ve vážném stavu," řekla mluvčí nemocnice Petra Černo. Nemocnice má asi 1260 zaměstnanců, 90 procent z nich jsou proti covidu-19 očkovaní. Jen čtyři pracovníci jsou v karanténě, podle Černo je zatím pracovníků na péči o pacienty dost, zatím se nechystá ani odkládání neakutní péče.

Pacientům podává nemocnice monoklonální protilátky proti covidu-19. „Zásoby jsou, podáváme je deseti pacientům denně, což jsme si nastavili jako maximální kapacitu," řekla Černo. Pro pacienty s covidem-19 má nemocnice vyčleněné infekční a plicní oddělení, zvažuje vyhrazení i jedné stanice očního.

Preventivní zákaz návštěv 

Kvůli pandemii platí zákazy návštěv ve většině nemocnic a také v řadě domovů pro seniory. Pelhřimovské zařízení, které se na dvou pracovištích stará o seniory i lidi s mentálním a kombinovaným onemocněním, zakázalo preventivně návštěvy už před třemi týdny. Podle ředitele Petra Krčála se mohou klienti s návštěvami setkávat jen venku. Zařízení také zvažuje, že obnoví alespoň částečně a s omezeným počtem lidí společenské akce, klientům chybí, jsou bez nich smutní.

Domov má přes 120 klientů a podobný stejný počet zaměstnanců. Očkování proti covidu-19 má 95 procent klientů a asi 75 procent pracovníků. Z velké části už mají i třetí dávky, příští týden se podání posilující dávky dokončí. Přesto má domov nakažené. Mezi klienty jsou dva pozitivně testovaní, kteří už byli třikrát očkovaní, mají jen mírné nebo téměř žádné příznaky. „Pak máme nakažené i čtyři zaměstnance, kteří jsou očkovaní, jedna z nich je také po třetí dávce, je jí 57 let, pozitivní byla asi jen dva dny," řekl Petr Krčál.

Nejrychleji se v posledním týdnu šířila koronavirová epidemie na Jihlavsku, kde přibylo 658 nakažených. Nejméně nově potvrzených případů, 224, mělo Pelhřimovsko.

Covid u více než 16 procent kraje 

Na Vysočině potvrdily testy v posledních sedmi dnech 455 případů nákazy na každých 100 tisíc obyvatel. Výrazněji v tomto porovnání rostly počty nakažených v devíti krajích Česka. Nejvíc nakažených přibylo v Olomouckém kraji, kde bylo zjištěno 982 případů. Nejpomaleji se zvyšovala epidemie na Karlovarsku, kde v posledních sedmi dnech připadalo 206 nově nakažených na 100 tisíc obyvatel.

Od začátku epidemie se podle ministerstva zdravotnictví covid-19 potvrdil u 87 018 lidí z Vysočiny, což je přes 16 procent obyvatel. Zemřelo 1399 nakažených. Očkovacích dávek zdravotníci od začátku očkování podali 580 972. Třetí, posilující dávku vakcíny v tomto kraji zatím dostalo 17 698 lidí.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky covid, koronavirus, Vysočina, Kraj Vysočina, COVID-19, nemocnice, pacient, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Nemocnice Havlíčkův Brod, Petr Krčál, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině se v posledním týdnu covid prokázal u 2318 lidí. Osm jich zemřelo | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.