Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Nemocnicím pomůže očkování u praktiků, míní jejich krajský šéf Tomáš Nosek

Funkční očkování proti covidu-19 u praktických lékařů by uvolnilo ruce přetíženým zdravotníkům v nemocnicích, kteří zároveň slouží v očkovacích centrech. Zaškolování ambulantních lékařů pro práci v nemocnicích není efektivní, míní krajský šéf Sdružení praktických lékařů na Vysočině Tomáš Nosek, který je zároveň pro praktické lékaře krajských koordinátorem očkování. Očkování v ordinacích ale vázne na dodávkách vakcíny i administrativě, řekl Nosek.

„Obecně mám za to, že pokud by se systém distribuce vakcín mezi praktické lékaře podařilo lépe a jednodušeji zorganizovat, zřejmě by v této krizové situaci byli schopni částečně převzít i práci očkovacích center, za cenu omezení jiné péče například posuzování zdravotní způsobilosti pro různé činnosti, a uvolnit tak nemocniční lékaře, kteří tam pracují, pro pomoc v nemocnicích na lůžkách," řekl Tomáš Nosek. Zaškolení stážistů podle zkušeností z jeho ordinace trvá i tři měsíce, dobu prodlužují i specifika interních postupů a používaných různých informačních systémů, které musejí nováčci zvládnout. „Proto myslím, že hromadná migrace pracovních sil ve zdravotnictví by mělo být až to zcela poslední řešení," řekl.

Zatím se na Vysočině očkuje především v krajem zřízených nemocnicích, funguje také velkokapacitní očkovací centrum v kulturním domě v Pelhřimově, které je personálně částečně závislé na zaměstnancích Nemocnice Pelhřimov.

Očkovací centrum v Hruškových Dvorech se brzy otevře. Služební vůz hejtmana bude převážet ampule s vakcínou

Tři očkovací centra na Vysočině se otevřou o několik dní dříve, než bylo původně v plánu. Jak řekl hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek, Nemocnice Jihlava, Třebíč i Nové Město na Moravě tak reagují na avizované dodávky vakcín v příštích týdnech...

Praktičtí lékaři na Vysočině měli dostat první dávky pro své pacienty v pátek. Dodávka se ale zpozdila. „V pondělí jsme byli informováni, že vakcíny budou dodány snad v úterý či ve středu určitě, ale pouze v množství 11 tisíc dávek, tedy 11 beden pro 11 ordinací," řekl Nosek. Původně bylo avizované, že dorazí 14 tisíc dávek. Další dodávky jsou podle něho nejisté, doufá, že se začnou postupně zvyšovat a že za dva měsíce bude možné, aby očkovací látku dostala každá ordinace ve chvíli, kdy ji bude potřebovat.

Všech 11 ordinací, které mají očkovací dávku dostat jako první, podle Noska už 2. března zaregistrovalo k očkování více než 100 pacientů. „Je třeba dodat, že šlo o otrockou práci, velmi administrativně nepřívětivou cestou přes webové rozhraní. Napojení na naše informační systémy v ordinacích začínají být postupně funkční asi od 5. března," řekl Nosek.

„Situace lehce připomíná Orwellovy romány." 

Současný systém registrace označil za přebyrokratizovaný, lehce připomínající Orwellovy romány. Uvítal by, kdyby systém fungoval podobně jako při očkování proti chřipce. „Kdy praktický lékař pouze objedná vakcíny u distributora a následně jednoduše ve svém informačním systému vykáže aplikaci očkovací látky pro účely pojišťovny, eventuálně státu," řekl Nosek.

Připravených očkovat je podle něj nyní v kraji 70 ordinací a svoji ochotu očkovat projevilo 198 ordinací praktických lékařů.

Podle informací na webu Kraje Vysočina zatím kraj s více než půl milionem obyvatel obdržel asi 47 tisíc očkovacích dávek tří různých výrobců, nejvíc od společnosti Pfizer/BioNTech.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky koronavirus, covid, lékaři, očkování, Vysočina, nemocnice, Tomáš Nosek, praktický lékař, Kraj Vysočina, Pfizer, BioNTech, Nemocnice Pelhřimov, příspěvková organizace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnicím pomůže očkování u praktiků, míní jejich krajský šéf Tomáš Nosek | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.