Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nemocnice Vysočiny musely zvýšit kapacity pro lidi s covidem. Přijaly i pacienty z jiných krajů

Nemocnice zřizované Krajem Vysočina jsou na hraně svých kapacit. Někde jsou plně obsazené umělé plicní ventilace. Kvůli rostoucímu počtu nemocných s covidem-19 musely nemocnice zvýšit počty lůžek. Jednou z reakcí může být vyhlášení stavu hromadného postižení osob, řekl hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS a STO). V pěti nemocnicích bylo dnes ráno 346 lidí s covidem-19.

„Máme informaci od našeho koordinátora pana primáře Bárty (koordinátor péče o pacienty Vít Bárta) a ten nás informoval o tom, že skutečně jsme na hraně kapacity, že nás bude informovat v případě, že by považoval za nutné, abychom na to nějakým způsobem reagovali," řekl hejtman Vítězslav Schrek.

Prosím, respektujte všechna protiepidemická opatření, vzkazuje hejtman Vysočiny spolu s řediteli IZS a vedením nemocnic

Také na Vysočině zbývá v nemocnicích několik málo posledních lůžek pro covidové pacienty, krajští záchranáři od letošního ledna hlásí více než 1 500 výjezdů v přímé souvislosti s nákazou covid-19. Od včerejšího dne navíc máme v důsledku vládního...

Stav hromadného postižení osob vyhlásily v úterý krajské nemocnice v Pardubickém kraji. Účinky stavu hromadného postižení osob kraj vykládá tak, že zdravotníci se nemohou věnovat stejně každému pacientovi, ale musí stanovit priority ošetřování. Podle odborníka na zdravotnické právo Ondřeje Dostála není tento stav žádným mimořádným stavem, ale popisem situace a chování záchranářů například po hromadných nehodách. Pro nemocnice a pacienty a jejich práva nemá takový žádný dopad, míní právník.

Na Vysočině se v neděli krajské nemocnice staraly o 335 lidí s covidem-19. Na jednotkách intenzivní péče bylo 51 pacientů, volné zůstávalo jediné. „Kapacitu jsme museli zvednout, v tuto chvíli disponujeme 57 lůžky, tím pádem se nám trošičku kapacita uvolnila," řekl Schrek.

Potvrzené nákazy na Vysočině
Havlíčkobrodsko 12 202
Jihlavsko 11 385
Pelhřimovsko 8 488
Třebíčsko 10 750
Žďársko 12 592
Celkem 55 417
Počet vyléčených potvrzených případů onemocnění: 50 803
Počet zemřelých potvrzených případů onemocnění: 839

Zdroj: Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina, 2.3.2021 18:15

Rezervy v nemocnicích jsou podle něho malé a vzhledem k přírůstku počtu nemocných nejsou výhledy dobré. Přesto nemocnice na Vysočině v posledních dvou týdnech přijaly několik pacientů z jiných krajů. Nyní kraj podle hejtmana žádnou žádost o převzetí pacientů z jiných krajů nemá.

Krajské nemocnice od neděle zvýšily i počet lůžek s umělou plicní ventilací ze 43 na 51. Obsazených bylo ráno 37. Standardních lůžek je vyčleněných 386, obsazených je 267 z nich.

Na třešťské poliklinice se dneska otevřelo očkovací centrum na covid-19, první v jihlavském okrese

Přesně rok poté, co se v České republice prokázal první pozitivní, se na třešťské poliklinice se otevřelo očkovací centrum, kde si zájemci mohou nechat aplikovat vakcínu proti covidu-19. Jedná se o první takové zařízení v okrese Jihlava.

Havlíčkobrodská nemocnice má plicní ventilace pro pacienty s covidem-19 plně obsazené, z více než 77 procent jsou naplněné i v nemocnicích v Jihlavě, Třebíči a Novém Městě na Moravě. Kromě nich zřizuje kraj také Nemocnici Pelhřimov, jejíž plicní ventilace jsou obsazené ze třetiny.

Podle hygieniků se v kraji v úterý z koronaviru zotavovalo 3775 lidí. Od začátku pandemie se nakazilo 55 417 lidí a 839 pozitivně testovaných zemřelo.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky koronavirus, covid, kapacita, nemocnice, Vysočina, Kraj Vysočina, COVID-19, pacient, Vítězslav Schrek, ODS, Vít Bárta, Ondřej Dostál, Lékárenský komplex Jihlava, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice Vysočiny musely zvýšit kapacity pro lidi s covidem. Přijaly i pacienty z jiných krajů | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.