Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Ze tří zařízení na Vysočině už odjeli vojáci. Celkem jich pomohlo více než čtyřicet

, aktualizováno 9. prosince 2020, 11:27

Na Vysočině už armáda ukončila výpomoc v pelhřimovské a třebíčské nemocnici i v domově pro seniory Mitrov. Vojáci tam nastoupili kvůli vysokému počtu nemocných zdravotníků a pečovatelů 18. listopadu, přijelo jich v součtu přes 40. Zůstat původně měli nejvýše dva týdny, ale kraj požádal o prodloužení jejich pobytu. Počet nemocných covidem-19 se mezitím snížil, řekli zástupci těchto zařízení.

V pelhřimovské nemocnici pomáhalo 11 vojáků z Jindřichova Hradce, v třebíčské nemocnici sloužilo 16 příslušníků náměšťské vrtulníkové základny. Podle sdělení obou nemocnic absolvovali vojáci v pondělí testy na covid-19. Z Třebíče odjeli ještě ten den, řekla mluvčí tamní nemocnice Jitka Mácová.

Vedení pelhřimovské nemocnice se s vojáky rozloučilo během úterního odpoledne. „S jejich prací jsme byli velice spokojení," uvedla mluvčí nemocnice Alexandra Knapová. Potvrdila to, že se teď situace v nemocnici zlepšila. Z 54 lůžek standardní péče určených pacientům s covidem bylo v pondělí obsazeno 30. Na jednotce intenzivní péče byli dva nakažení pacienti. Zdravotníků je nemocných 14 a osm je v karanténě. Při nástupu vojáků měla pelhřimovská nemocnice 40 zaměstnanců s diagnózou covid-19.

Do mitrovského domovu seniorů se vrací zaměstnanci. Vojáci odjedou během dneška

Domovu pro seniory v Mitrově na Žďársku se pomalu vracejí zaměstnanci, kteří onemocněli covidem-19. Z klientů zůstali v izolaci poslední tři. Vojáci, kteří v domově pomáhali od 18. listopadu, odjedou dnes. Domov už zvažuje možnosti obnovení...

V úterý odpoledne odjeli vojáci i z domova pro seniory v Mitrově na Žďársku. Personálu naposled pomáhali při službě v noci z pondělí na úterý. „Dopoledne se balili. V jednu hodinu jsme se s nimi rozloučili a poděkovali jsme jim," řekl ředitel Josef Myslivec. V domově se nakazily covidem tři desítky pracovníků a víc než dvě třetiny klientů. Z 95 obyvatel domova jsou teď v izolaci poslední tři, doma zatím zůstává 17 pracovníků.

První návštěvy budou v tomto domově povolené v sobotu, zatím jen pro ty, kteří donesou vlastní potvrzení o negativním testu na covid nebo o tom, že se z této nemoci vyléčili. Na provádění antigenních testů u návštěvníků podle ředitele domov ještě nemá dost sil. „Začátkem příštího týdne to přehodnotíme. Podle toho, jak se bude vracet personál, bychom přistoupili i k testování," řekl. V domově do dneška pomáhalo 15 vojáků z náměšťské základny.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice Pelhřimov / Facebook

Štítky nemocnice, sociální, armáda, vojáci, pomoc, koronavirus, covid, Vysočina, Kraj Vysočina, COVID-19, domov, Mitrov (hrad), Jindřichův Hradec, Josef Myslivec, Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ze tří zařízení na Vysočině už odjeli vojáci. Celkem jich pomohlo více než čtyřicet | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.