Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihlavská nemocnice omezuje ambulantní péči. Aktuálně pečuje o 82 lidí s koronavirem

Také v jihlavské nemocnici za poslední tři týdny přibylo pacientů s onemocněním covid-19. Řada z nich má těžký průběh. Před týdnem proto zařízení omezilo plánovanou péči. Situace se nezlepšila, proto od tohoto týdne omezuje také ambulantní péči.

„Omezení péče se samozřejmě netýká akutních zákroků, nebo operací, kde by časová prodleva vedla ke zhoršení stavu pacienta,“ uklidňuje ředitel nemocnice Lukáš Velev a prosí pacienty o trpělivost.

„Za poslední týdny nám přibylo velké množství covid-19 pacientů, kteří potřebují plicní ventilaci a mají těžší průběh nemoci. K těmto pacientům potřebujeme nejenom přístrojové vybavení, ale také personál, který je schopný přístroje obsluhovat. Tím, že omezíme péči u výkonů, které snesou odklad, dokážeme posílit a zajistit péči tam, kde je aktuálně potřeba,“ vysvětluje a dodává, že plicní ventilaci potřebují tito pacienti většinou i několik týdnů. Jejich život je po tuto dobu plně závislý na dýchacím přístroji. „Tím, že budeme ohleduplní a trpěliví, zvýšíme jejich šanci na uzdravení a návrat domů,” říká Lukáš Velev.

Aktuálně personál z oddělení, kde je omezená péče, vypomáhá tam, kde je to potřeba. V jihlavské nemocnici je právě hospitalizováno 82 pacientů s koronavirem. Z nich 20 je bezpříznakových, 23 v lehkém stavu, 29 ve středně těžkém stavu a 10 lidí je ve stavu kritickém.

Náročná péče o pacienty na umělé plicní ventilaci 

„Péče o pacienty na umělé plicní ventilaci je náročná. Na jednoho pacienta musíme počítat tři zdravotníky. Navíc ti musí být v ochranných oblecích, kdy si nemůžete dojít na toaletu, najíst se, napít. Pokud něco z toho chcete udělat, musíte si vše svléct. Pobyt v oblecích je nekomfortní, člověk se potí, nedá se dobře dýchat, málo slyšíte. Personál se tak musí často točit, aby to zdravotníci zvládli,“ popisuje Lukáš Velev. Náročná je péče o tyto pacienty také na standardních odděleních.

Ještě před týdnem se ve stanu před jihlavskou nemocnicí denně testovalo kolem 200 lidí, v těch dnech se odebírá přes 400 vzorků.

Jihlavská nemocnice soustřeďuje pacienty na infekční oddělení, ARO, interní JIP, plicní oddělení a ORL. V případě potřeby se budou pro pacienty rozšiřovat tzv. „červené zóny“ do dalších oddělení.

„Přibývá také personálu s onemocněním covid-19. Jihlavská nemocnice má 1300 zaměstnanců a z nich je 138 pozitivních. Kvůli nepříznivé personální situaci uzavřelo v týdnu jednu stanici onkologického oddělení,“ dodává Monika Zachrlová, mluvčí jihlavské nemocnice.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice Jihlava

Štítky Nemocnice Jihlava, ambulance, omezení, covid, koronavirus, zdraví, pacient, Lékárenský komplex Jihlava, COVID-19, nemoc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavská nemocnice omezuje ambulantní péči. Aktuálně pečuje o 82 lidí s koronavirem | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.