Počasí dnes4 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Nemocnici Jihlava onemocnělo covidem celkem 115 pracovníků. Zavřené školy by byly problém

Od začátku pandemie onemocnělo koronavirem 115 pracovníků Nemocnice Jihlava. Nyní jich je 70. V nemocnici s asi 1300 zaměstnanci se teď starají o 54 pacientů s covidem-19, devět z nich je na ventilátoru, řekla mluvčí nemocnice Monika Zachrlová. Kdyby vláda v rámci protiepidemických opatření přistoupila k uzavření prvních stupňů základních škol a o děti by se doma starali rodiče pracující v nemocnicích, byl by to problém, shodli se mluvčí oslovených nemocnic na Vysočině.

Situace v jihlavské nemocnici je podle Zachrlové vážná, ale zatím stabilní. V obavě z vyššího počtu nakažených chce nemocnice vyhradit pro pacienty s covidem-19 i plicní oddělení. Zatím jim slouží infekční oddělení a anesteziologicko-resuscitační oddělení. Vyhrazená je také jednotka intenzivní péče interního oddělení, kde ale nyní pacienti s covidem-19 nejsou.

Nemocnice už přes týden omezuje neakutní péči, snaží se šetřit vybavení a především personál. Vládou slíbené kompenzace za jarní koronavirovou vlnu dostanou pracovníci v říjnové či listopadové výplatě. Jihlavská nemocnice žádala o více než 108 milionů korun, řekla Zachrlová.

O 37 milionů méně požadovala Nemocnice Třebíč, která má přes 1000 zaměstnanců. „Dotace byla schválená a dostanou to v říjnové výplatě, takže vyplaceno to bude v listopadu. Minulý týden ještě peníze nebyly na účtu," řekla mluvčí Nemocnice Třebíč Jitka Mácová.

Zavřené školy by byly velký problém 

V třebíčské nemocnici, jejíž součástí je i léčebna dlouhodobě nemocných (LDN) v Moravských Budějovicích, má nyní koronavirus 38 jejich pracovníků. Hospitalizovaných je tam 50 lidí s covidem-19, většinou v LDN. Nemocnice už omezila plánované operace na ortopedickém, urologickém a gynekologickém, na ORL a očním oddělení. Ukončila i takzvanou jednodenní chirurgii, po které není nutná hospitalizace. Částečně omezila provoz na rehabilitačním oddělení, kde jsou hospitalizováni necovidoví pacienti interních i chirurgických oborů.

Nemocnice na Vysočině se ale bojí situace, kdyby vláda skutečně dočasně rozhodla o uzavření prvního stupně základních škol. Kabinet dnes ještě stále jedná o dalších protiepidemických opatřeních. „To si vůbec ani nechceme představovat. Byl by to velký problém, se sestrami jsme v podstatě všude v minusu," řekla Mácová.

Podle Zachrlové se rozhodli někteří zdravotníci zůstat s dětmi doma i při jarním uzavření škol. Možnost dát je do speciálních tříd, které zůstaly otevřené pro děti rodičů pracujících v integrovaném záchranném systému, využili jen asi tři lidé.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, COVID-19, nemocnice, Vysočina, Lékárenský komplex Jihlava, pacient, Kraj Vysočina, Léčebna dlouhodobě nemocných, Nemocnice Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Nemocnici Jihlava onemocnělo covidem celkem 115 pracovníků. Zavřené školy by byly problém | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.