Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Covid-19 na Jihlavsku: Tábory mohou pokračovat, ani veřejné akce se zatím neruší

Od včerejší 15. hodiny došlo na Jihlavsku na opětovné zpřísnění hygienických podmínek. Důvodem je nové ohnisko nákazy onemocněním covid-19, které pochází z Větrného Jeníkova na Jihlavsku. Lidé proto musí opět používat roušky. Ty ale nepotřebují třeba děti na letních táborech.

Jak dnes odpoledne uvedl Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice, veřejné akce budou pokračovat, pořadatelská služba a organizátoři jsou ale povinni zajistit, aby měli účastníci každé hromadné akce zakryté dýchací cesty. „Také dětské tábory mohou pokračovat a to bez roušek, těch se opatření hygieniků netýká,“ doplňuje mluvčí Radovan Daněk.

První větší hromadná akce se v Jihlavě uskuteční už ve čtvrtek 16. července. Půjde o promenádní koncert s dechovou kapelou Rebelka se začátkem v 16:00. „Vystupující umělci jsou jediní, kteří na takové akci nemusejí mít roušku, opatření se totiž nevztahuje na osoby při provádění autorského díla např. divadelního, tanečního nebo hudebního představení,“ uvedla Alena Dvořáková z Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina (KHS).

Na Jihlavsku se od 15 hodin znovu nosí roušky. Na vše bude dohlížet městská policie

V celém jihlavském okrese platí od dnešních 15:00 znovu povinnost nosit roušky zejména ve vnitřních veřejných prostorách. S rouškou ale musejí počítat i účastníci venkovních hromadných akcí. Hygienici povinnost zavedli do odvolání kvůli...

Jinak mají pořadatelé všech hromadných akcí ve vnitřních i vnějších prostorách podle ní povinnost zajistit dodržování tohoto nařízení a upozorňovat všechny návštěvníky a diváky, aby si roušky nasadili.

Tři nové případy za 24 hodin 

Hygienici také zhodnotili situaci s vývojem onemocnění na Jihlavsku. Ten je zatím příznivý.  „V celém Kraji Vysočina jsou za uplynulých 24 hodin k 15. červenci tři nové případy a z toho pouze jeden na Jihlavsku s přímou vazbou na Větrný Jeníkov,“ uvedla po 15. hodině Radka Štěpánková z KHS.

V neděli se uskuteční také další představení ze série Ježkových pohádkových nedělí na parkáně u Brány Matky Boží, a to v neděli 19. července od 18:00. „Z důvodu onemocnění herce z divadla Komedianti na káře se sice ruší představení Furiantská pohádka, ale nahrazujeme ho představením O Palečkovi, které odehraje Divadýlko Mrak z Havlíčkova Brodu,“ uvedla za pořadatele z města Jihlava Michaela Marešová s tím, že i na toto představení bude umožněn vstup pouze s rouškou.

Během jednání nasaďte roušku 

Daněk dále zmiňuje používání roušek v budově magistrátu. Tam jejich užití není přímo nařízené, ale je doporučeno při všech úředních jednáních s tím, že na mnoha místech není možné dodržet rozestupy větší než 1,5 metru. „Platí zásada dodržování tohoto epidemiology daného odstupu. Pokud musíte být k sobě navzájem nebo s klienty v bližším kontaktu, pak si, prosím, na takovou pracovní aktivitu roušku nasaďte,“ žádá tajemník jihlavského magistrátu Evžen Zámek.

V červnu se na covid-19 v kraji testovalo přes 500 samoplátců. Utratili skoro 900 tisíc

Za červen se nechalo na Vysočině testovat na covid-19 přes 500 samoplátců. Za testy zaplatili asi 895 tisíc korun. Testování pro samoplátce začaly krajské nemocnice nabízet 5. května. Registrace a uhrazení ceny testu jsou možné jen přes krajskou...

Úředníci i organizátoři hromadných akcí se mohou při vyžadování zakrytých dýchacích cest odkazovat na nařízení KHS, které platí od 14. července od 15:00 a vyplývá z něj zákaz pohybu a pobytu všech osob bez ochranných prostředků dýchacích cest (nos, ústa) jako je respirátor, rouška, ústenka, šátek, šál nebo jiné prostředky, které brání šířeni kapének, a to:

a) v prostředcích městské hromadné dopravy,

b) v motorových vozidlech, s výjimkou, jsou-li sami v uzavřeném vozidle, nebo s výjimkou, že cestují společně s ostatními členy domácnosti,

c) v provozovnách činností epidemiologicky závažných, s výjimkou stravovacích služeb,

d) ve všech maloobchodních prodejnách,

e) v nákupních centrech s prodejní plochou přesahující 5 000 m2,

f) ve všech zdravotnických zařízeních (včetně ambulantních),

g) ve všech zařízeních sociálních služeb (včetně odlehčovací a domácí péče),

h) na hromadných veřejných akcích konaných ve venkovních i vnitřních prostorách,

i) a dále na všech místech, kde jsou osoby v kontaktu 1,5 m a kratším, s výjimkou bydliště.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice Jihlava

Štítky covid-19, koronavirus, Jihlavsko, rouška, nařízení, KHS, okres Jihlava, nemoc, představení, Větrný Jeníkov, Krajská hygienická stanice, Jihlava, Alena Dvořáková, Kraj Vysočina, Michaela Marešová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Covid-19 na Jihlavsku: Tábory mohou pokračovat, ani veřejné akce se zatím neruší | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.