Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V červnu se na covid-19 v kraji testovalo přes 500 samoplátců. Utratili skoro 900 tisíc

Za červen se nechalo na Vysočině testovat na covid-19 přes 500 samoplátců. Za testy zaplatili asi 895 tisíc korun. Testování pro samoplátce začaly krajské nemocnice nabízet 5. května. Registrace a uhrazení ceny testu jsou možné jen přes krajskou aplikaci. Získané peníze dnešním rozhodnutím krajské rady budou přeposlány jednotlivým nemocnicím. Navíc dostanou krajský příspěvek, který má kompenzovat náklady s testováním spojené. Novinářům to dnes řekl hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD).

Testy pro samoplátce dělají nemocnice v Jihlavě, Havlíčkově Brodě, Novém Městě na Moravě a v Třebíči. Nejvíc jich testuje jihlavská nemocnice, v červnu odbavila 270 samoplátců. V Havlíčkově Brodě bylo těchto testů 108, v Třebíči 83 a v Nemocnici Nové Město na Moravě 65.

Podle hejtmana je ale nyní kapacita odběrových míst plně vytížená testováním spojeným s rozšířením koronavirové nákazy na Jihlavsku. V pondělí jihlavská nemocnice testovala 85 lidí.

Cena snížená na 1756 korun 

Cena testu pro samoplátce byla původně stanovena na 2900 korun. Kvůli regulaci ministerstva zdravotnictví se snížila na 1756 korun včetně 82 korun nákladů za odběr. Následně kraj oznámil, že nemocnicím bude na náklady spojené s testováním přispívat. Za odběry provedené v červnu dostanou 210 tisíc korun. Za květen byl příspěvek asi o 80 tisíc vyšší.

Na Vysočině se od začátku pandemie koronavirem nakazilo 225 lidí, 186 z nich už se podle krajské hygienické stanice vyléčilo, čtyři lidé zemřeli.

Potvrzené nákazy na Vysočině
Havlíčkobrodsko 99
Jihlavsko 44
Pelhřimovsko 3
Třebíčsko 36
Žďársko 43
Celkem 225
Počet vyléčených potvrzených případů onemocnění: 186
Počet zemřelých potvrzených případů onemocnění: 4

Zdroj: Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina, 14.7.2020 9:15

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, správa, koronavirus, COVID-19, Vysočina, Kraj Vysočina, Jiří Běhounek, ČSSD, Lékárenský komplex Jihlava, Havlíčkův Brod, Třebíč, Krajská hygienická stanice, Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvková organizace, okres Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V červnu se na covid-19 v kraji testovalo přes 500 samoplátců. Utratili skoro 900 tisíc | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.