Počasí dnes18 °C, zítra17 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Na Jihlavsku se od 15 hodin znovu nosí roušky. Na vše bude dohlížet městská policie

V celém jihlavském okrese platí od dnešních 15:00 znovu povinnost nosit roušky zejména ve vnitřních veřejných prostorách. S rouškou ale musejí počítat i účastníci venkovních hromadných akcí. Hygienici povinnost zavedli do odvolání kvůli rostoucímu počtu nakažených koronavirem na Jihlavsku, za týden přibylo 14 nemocných.

Roušky je znovu třeba používat v městské hromadné dopravě (MHD) i ve službách, jako je pedikúra, masáže či holičství. Zákaz pohybu bez zakrytého nosu a úst neplatí pro stravovací služby. „Je to nepříjemné, člověk je z toho víc unavený, když v takovém vedru musí mít ještě roušku. A některé procedury se s rouškou prostě vykonávat nedají," řekla jedna z pracovnic jihlavského kosmetického studia Adam a Eva. Zřejmě bude muset snížit počet klientů, které denně obslouží.

Na povinnost používání roušek bude dohlížet i jihlavská městská policie. „Bude se jednat zejména o MHD, šoféři na to budou lidi upozorňovat, pokud na to lidi nebudou reflektovat, budou volat hlídku. Stejné to bude, jak to bylo dřív, v obchodních domech. Pokud zjistíme porušení, budeme to posílat správnímu orgánu, což je pro nás krajská hygienická stanice," řekl ředitel jihlavské městské policie Jan Frenc.

„Bereme to jako nutné zlo." 

Znění mimořádného opatření je dostupné na úředních deskách obcí, kde jsou většinou i další podrobnosti o koronaviru a nemoci covid-19. „Nejsme z toho samozřejmě nějak nadšení, ale bereme to jako nutné zlo," řekl k zavedení opatření starosta Ždírce na Jihlavsku Bohuslav Fiala. Kulturním či společenským akcím se podle něj lidé v obci spíš vyhýbají. Obec s asi 430 obyvateli ani nepronajímá kulturní sál, první veřejná akce je naplánovaná až na konec srpna. „Je to nepopulární opatření, nicméně podle mého je lepší skousnout zuby a vydržet, než potom organizovat veřejné pohřby," řekl Fiala.

Podle krajské hygienické stanice se na Vysočině od začátku pandemie nakazilo koronavirem 225 lidí, 186 z nich se vyléčilo a čtyři lidé pozitivně testovaní na covid-19 zemřeli. Ještě 7. července bylo na Jihlavsku od začátku pandemie evidováno 30 nemocných, dnes jich je 44. Počty ale začaly stoupat už před deseti dny po potvrzení prvního případu nákazy ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku. Současně starostka obce Martina Lisová oznámila, že se s příznaky potýkají další lidí. Nyní je v obci potvrzených 18 případů a dalších deset v Jihlavě.

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky koronavirus, COVID-19, rouška, správa, Jihlava, okres Jihlava, obecní policie, Bohuslav Fiala, Krajská hygienická stanice, Martina Ochodnická

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Jihlavsku se od 15 hodin znovu nosí roušky. Na vše bude dohlížet městská policie | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.