Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Covid-19 na Vysočině: Přibyly další dvě potvrzené nákazy, 9 nových lidí se uzdravilo

Hygienici na Vysočině potvrdili dva nové případ covidu-19 na Havlíčkobrodsku. Od začátku epidemie se v kraji nakazilo 176 lidí, tři lidé zemřeli a 99 lidí se z nemoci vyléčilo, řekla Alena Dvořáková, ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice. Hygienici denně nařídí okolo 200 odběrů vzorků na koronavirus. Začala je vyhodnocovat i laboratoř havlíčkobrodské nemocnice.

„Laboratoř funguje od začátku tohoto týdne pro potřeby naší nemocnice, Psychiatrické nemocnice a z části potřeby odběrového centra. Kapacita v plném provozu od příštího pracovního týdne bude činit 40 až 50 vzorků denně," uvedla mluvčí nemocnice Petra Černo.

Havlíčkobrodsko patří mezi okresy na Vysočině zasažené koronavirovou infekcí nejvíc. Už se tam nakazilo 92 lidí. U havlíčkobrodské nemocnice funguje jedno z pěti stálých odběrných míst vzorků na koronavirus. Na Havlíčkobrodsku byla také v druhé polovině března v karanténě celá obec Kynice asi s 90 obyvateli. Doposud se všichni nakažení nevyléčili, řekla dnes Dvořáková.

Od 1. května má být v kraji v plném provozu systém chytré karantény, který má urychlit vyhledávání kontaktů nakažených. Vzpomínkové mapy, které mají lépe zjistit, s kým se infikovaný setkal a koho mohl nakazit, podle Dvořákové stále nefungují. Přitom to měl být jeden z výhod nového systému oproti postupům, na které jsou hygienici zvyklí i v případě jiných infekčních nemocí.

34 nemocných na 100 tisíc obyvatel 

V počtu nakažených lidí jsou na Vysočině velké rozdíly. Na Pelhřimovsku dosud onemocněli dva lidé, na Jihlavsku 12, na Třebíčsku 32 a v okrese Žďár nad Sázavou, odkud byl i první pozitivně testovaný člověk v kraji, se zatím koronavirová infekce prokázala u 38 lidí. O prvním pacientovi z Vysočiny informovali hygienici 10. března.

Přepočteno na 100 tisíc obyvatel bylo na Vysočině zatím zjištěno přes 34 nemocných. Je to třetí nejnižší nemocnost za Jihočeským a Královéhradeckým krajem.

V České republice se od začátku epidemie potvrdilo 7642 případů covidu-19, vyléčilo se 3281 lidí, zemřelo 235.

Potvrzené nákazy na Vysočině
Havlíčkobrodsko 92
Jihlavsko 12
Pelhřimovsko 2
Třebíčsko 32
Žďársko 38
Celkem 176
Počet vyléčených potvrzených případů onemocnění: 99
Počet zemřelých potvrzených případů onemocnění: 3

Zdroj: Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina, 30.4.2020 18:15

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, Vysočina, nákaza, hygiena, Kraj Vysočina, COVID-19, infekční onemocnění, nemocnice, Alena Dvořáková, okres Havlíčkův Brod, Krajská hygienická stanice, okres Jihlava, okres Pelhřimov, okres Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Covid-19 na Vysočině: Přibyly další dvě potvrzené nákazy, 9 nových lidí se uzdravilo | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.