Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

DRBNA VAŘÍ: Snídám, snídáš, snídáme…

Snídej jako král, obědvej jako princ a večeř jako chuďas, praví jedno lidové rčení. Snídaně jsou dle mnoha expertů na výživu tím nejdůležitějším jídlem dne, díky kterému nejen „nakopnete“ metabolismus, ale začnete den s příjemným pocitem, že jste se neodbyli.

Ale ruku na srdce, kdo z nás v pracovním týdnu vstane tak, aby si dopřál bohatou snídani, dal se dohromady a ještě byl v práci včas. Nám se to moc často neděje a fungujeme na kafi, snídaně přichází na řadu později, a to většinou v podobě sladkého pečiva z obchodu, které nás zaplácne až do oběda. Víkendy jsou samozřejmě něco jiného (pokud tedy nespěcháte do práce i v sobotu a v neděli), to se snídá o mnoho lépe, ať už doma nebo v některé z kaváren.

Víkendové snídaně milujeme!

Šálek čerstvě namleté kávy, vymačkaná pomerančová šťáva, vajíčka na milion způsobů, toasty s něčím sladkým i slaným nebo lívanečky, bychom si, kdyby byl čas, dopřávali každý den! A že si doma tuhle božskou snídani zvládne připravit každý, za to dáme ruku do ohně.

Míchaná vajíčka s… (doplňte si cokoli, co máte rádi)

U nás doma pravidelně děláme míchaná vajíčka se špenátem, semínky, troškou parmazánu a nebo klasiku na cibulce s křupavou slaninou.

Takže?

Samozřejmě potřebujete vajíčka, ideálně domácí, co mají žloutky skoro oranžové, protože chutnají prostě líp. Ne každý má však tuhle možnost a ta supermarketová ve finále poslouží úplně stejně. Další důležitou ingrediencí je čerstvý listový špenát, seženete ho snad už v každém větším obchodě a dá se použít i do toustů, těstovin, salátů, vlastně skoro kamkoli. Dál se vám bude hodit máslo nebo olivový olej, záleží na vaší chuti, my je děláme na másle. Sůl, pepř, troška muškátového oříšku a parmezán (může a nemusí být). A semínka! Dýňová, piniová, jaká máte rádi.

Jak na to?

Na másle necháme zvadnout omytý špenát a rovnou přidáme vejce, která postupně mícháme na středním stupni plotýnky, čas od času není špatné dát pánev na chvíli stranou, aby se nám vejce nevysušovala a zůstala krásně vláčná. Míchaná vajíčka jsou fofr záležitost, takže si mezitím hoďte do topinkovače opéct chleba nebo si nachystejte vaše oblíbené pečivo. Jakmile budou mít vejce pro vás ideální konzistenci, vypněte plotnu, vmíchejte malý kousek másla na zjemnění, posypte trochou parmazánu nebo semínek a můžete podávat.

Nejste zrovna fanoušci vajíček? Dejte si avokádový toust.

Avo tousty jsou teď hitem sociálních sítí, na spoustě profilů je můžete vidět v různých variantách. Náš nejoblíbenější dělají v Camdenu v Londýně, jenže co si budeme povídat, do Londýna se nedostaneme pokaždé, když na něj dostaneme chuť.

Doma si tuhle dobrotu připravíte úplně v pohodě taky a bude se nejen krásně vyjímat na vašem Insta :) , důležitější je, že skvěle chutná. Navíc je bohatým zdrojem draslíku, magnesia, fosforu a vitaminů C, E, K, H, B3 a B5.

Ideální varianta pro nás je ta na čerstvě opečeném světlém chlebu se semínky. Zralé avokádo rozkrojte, vyjměte pecku, odstraňte slupku a rozmačkejte s trochou olivového oleje, solí a pepřem. Přidat můžete trošku citronové šťávy a jestli jste příznivci něčeho ostřejšího, tak i jemně nasekanou chilli papričku. A co nahoru? Klidně nic, už takhle je to skvělé. Pokud ovšem chcete svůj avo toust přivést k dokonalosti, můžete ho posypat třeba semínky černého sezamu, čerstvým koriandrem, nasekaným špenátem nebo třeba řeřichou. Další experimenty v podobě opečené slaniny, ztraceného vejce, semínek, rukoly a vlastně všeho, co máte rádi, jsou vítány!

Dobrou chuť přejeme, příště se podíváme na snídaně sladké. A ještě poslední věc… Věděli jste, že avokádo není zelenina ale ovoce a pro domácí mazlíčky je jedovaté?

Foto Drbna foodblogerka

Štítky Drbna vaří, jídlo, blog, toast, vejce, máslo, parmezán, snídaně, káva, pečivo, chléb, olivový olej, slanina, Londýn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA VAŘÍ: Snídám, snídáš, snídáme… | Život a styl | Drbna | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.