Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Kluby nesmí mít strach. Podvody z fotbalu odstraníme otevřeností, říká krajský předseda Pintér

Sdílel video, které řešilo celé fotbalové Česko. Krajský fotbalový předseda a starosta jihočeské Plané Tomáš Pintér poslal do světa záběry z utkání mezi Admirou Praha a B-týmem Dynama České Budějovice. Bizarní rozhodnutí skončilo odvoláním rozhodčího Michala Patáka, incident navíc řeší policie. V dalším díle seriálu Bez servítků hodnotí stále aktivní fotbalista reakce na skandál ve třetí nejvyšší soutěži i případné ovlivňování jiných utkání.

Když se ohlédnete za tím, co váš status vyvolal, překvapila vás ta velká vlna reakcí?
Doufal jsem, že se něco podobného stane. Záběry mě donutily tohle udělat a doufal jsem v podobnou reakci. Odletěl jsem pak na dovolenou, kde jsem asi tři nebo čtyři dny neřešil nic jiného, ale jsem rád, že se to povedlo. Dnes to má asi 450 tisíc shlédnutí. 

Není třeba řešit, zda bylo správně video zveřejnit. Jak ale zpětně vnímáte formu, kterou jste zvolil? Použil byste znovu ten vulgarismus?
Asi bych to jinak nenapsal, v tu chvílí to ve mně takhle bylo. Možná to slovíčko pomohlo i s nějakým dosahem. Potřeboval jsem to tam dát, protože to, co jsme viděli, je z mého pohledu projev toho slova. 

Z reakcí jsem měl pocit, že nejde o něco neobvyklého. Dostaly se k vám podobné zprávy?
V první řadě jsem z 99 % reakcí vnímal, že to společnost strašně moc štve a ve fotbale něco podobného nemá místo. Jestli je to běžné...je to věc, která se ve třetí lize či v divizních soutěžích děje. Máme skupinu s okresy či kraji, kde se informujeme a trápí nás to. My jsme byli ti reformní a nemáme dosah, jak to ovlivnit či řešit. Do budoucna to bude apel na vyšší pozice, aby s tím něco dělali. Musí být vůle v komisích a řídících složkách.

Je překvapivé, že se něco takového děje, když se utkání natáčí? 
Svým způsobem ano. Musíte pak hledat míru toho, jestli je to viditelné či naopak, zda je to provedeno za každou cenu a podobně. Navíc to musí být naprosto evidentní. Je to o lidech, charakteru i míře toho, co pro to musí udělat. Netvrdím, že to rozhodčí dělají cíleně a dlouhodobě, ale jsou utkání, která jsou evidentně tlačená na jednu či druhou stranu a může to být více či méně viditelné. 

Ruští sportovci jsou za aktuálních podmínek reklamou na válku, o vstupu do politiky uvažuji, říká Dominik Hašek

O účasti ruských sportovců za aktuálních podmínek mluví jako o reklamě na válku. Bývalý hokejový reprezentant a vítěz z Nagana Dominik Hašek bojuje za nastavení nových pravidel, která jim dovolí startovat a zároveň nebýt nástrojem propagandy. Sám...

Co říkáte na reakci, kterou vydala Fotbalová asociace České republiky (FAČR)?
Musím kvitovat, že FAČR to vydala poměrně rychle a odsoudili to. Komise rozhodčích Řídící komise pro Čechy (ŘKČ) to vydala někdy v úterý večer, protože údajně sbírali videa a zprávu delegáta. Rozhodčí vystoupil z FAČR. Kdybych byl ve vedení FAČR, chtěl bych od komise rozhodčích ŘKČ, aby nastavili opatření, která tomuhle do budoucna zabrání. Tlačil bych na to, aby se problémové zápasy prošetřily. Teď byl zápas Čáslav - Ústí nad Orlicí. Čáslav napsala, že museli řešit od začátku, že byl rozhodčí proti nim. Nakonec dostali pokutu 15 tisíc korun od disciplinární komise ŘKČ za znevážení jména FAČR. To je to, proč to ty kluby mnohdy nedělají - bojí se, že se jim to vrátí. Smutné. 

Kvitujete, že se díky těmto věcem nyní více mluví o match fixingu (ovlivňování zápasů s cílem dosáhnout předem určeného výsledku, pozn. redakce)?
Jsem rád, že se to řeší. Vymýtit korupci můžeme otevřeným jednáním a popisováním reality, to je správně. Nějakou dobu to bude trvat, než se ti lidé obmění. Zrovna v ŘKČ se vrátili rozhodčí, kteří byli mnohdy vyhozeni z listin. Jsou tam lidé, kteří jsou spojeni s předchozím systémem a fungovali v něm. Dokud tam budou, tak bude těžké proti tomu bojovat. Jde to ale tím, že se o jednotlivých kauzách budeme bavit. Když nebudou padat tresty a rozhodnutí, je nejen na médiích, aby to tlačila dál. 

Sázkové kanceláře neplánují omezit nabídku na nižší české soutěže kvůli aféře ve třetí lize

Nedávné třetiligové utkání mezi Admirou Praha a „béčkem“ Českých Budějovic připomnělo sázkařské aféry, které se v tuzemsku v posledních dvaceti letech udály. Kontroverzní penalta nařízená Michalem Patákem vyvolala diskuze o tom, zda právě v...

Společnost Sportradar zveřejnila počet rizikových sportovních utkání. V Česku jich bylo v roce 2022 56, většinou jde o fotbal, uvedl Livesport. Neměli bychom o těch zápasech vědět, pokud je má asociace k dispozici?
Určitě bychom to měli vědět. Co jiného než otevřenost a transparentnost může v očích partnerů a sponzorů ukázat, že se s tím snažíme něco dělat. Když se to nezveřejní, je to ukázka toho, že to chceme tutlat. Nevidím na tom nic špatného, proč by to FAČR nemohl zveřejnit s nějakým vysvětlením. 

Také na jihu Čech jste řešili incident s rozhodčími, ke kterému došlo v Jankově. Reagovali jste obratem vyškrtnutím z listiny. 
Ohledně výstupu a rychlosti bych neměnil nic. Ti tři rozhodčí si nicméně stěžovali, že to s nimi nikdo neprobral. Na druhou stranu dva během dvou dnů vystoupili z FAČR, navíc byli předvoláni k disciplinární komisi, kam nepřišli. Já osobně jsem inicioval schůzku, kterou nakonec odvolali. 

Také v tomto případě šlo o rozhodčího, u kterého se řešil sporný zápas z minulosti. Jak je možné, že se některá problémová jména dostanou na listiny zpět?
Asi narážíte na pana Macha, který měl kdysi problém ve Včelnici. Já si nemyslím, že byl vyřazen. To znamená, že na listině zůstal. Byla zvolena první komise rozhodčích, ta se rozpadla, teď je druhá a obě ho ponechaly. Ten důvod možná někomu bude znít zvláštně, ale stále máme zkrátka málo rozhodčích. Když jsme to diskutovali s předsedou komise, řešili jsme, že jich je na listině přes 100, ale přijde víkend a reálně jich bude 60 až 70. Nyní jsme zajedno, že když nastane nějaký problém, tak je odvoláváme, i kdyby mělo být rozhodčích 50. Všem stížnostem věnujeme pozornost a nepřehlížíme to. Určitě to nechceme bagatelizovat, když to bude evidentní. S rozhodčími pak musíme mluvit a říkat jim, že udělali chybu. 

Neměly by tyto události být podnětem k tomu, aby se listiny překontrolovaly napříč republikou?
Udělat se to dá. Otázkou je, zda tam máte člověka, kterého jste v minulosti vyřadil, ale ten člověk si to třeba odpracoval, vrátil se a funguje normálně. Je to o tom, zda k němu máte důvěru či nikoliv. 

Norsko jako druhá šance. Do problémů spadnete snadno, říká útočník Ondrášek

Několik let hrál fotbal na severu Norska, zamilovali si ho fanoušci v Polsku a vzpomínat může také na americký Dallas, díky kterému se na hřišti potkal například se Zlatanem Ibrahimovićem. Fotbalový útočník Zdeněk Ondrášek dostal podle svých slov...

Jak hodnotíte dva roky ve vedení krajského fotbalu?
Výzva byla to převzít, začít fungovat úplně od začátku s novými lidmi. Vše bylo nové. Troufnu si říct, že to byla na začátku velká výzva a pokračuje to celou dobu. Ne všichni ve výkonném výboru směřujeme stejně, ale to se postupně ustálilo. Vybudovaly se komise, fungují, netvrdím, že k dokonalosti všech, ale nejde se zavděčit všem. Já jsem spokojený, i když by to určitě mohlo být lepší. To byl základ. Chtěl jsem také nastavit transparentnost a otevřenost. Z minulých zápisů se člověk nic nedozvěděl, to jsem chtěl změnit. Pan sekretář mi nadává, že to jsou nejdelší zápisy ze všech krajů, ale zásadní problémy vznikají z toho, když lidé nemají informace. Pracujeme i s penězi daňových poplatníků a přijde mi to normální.

Chtěl bych shánět více peněz. Řešíme to s partnery. Je to těžké, ale nějaké finance, odhadem 200 až 400 tisíc korun ročně, získáme. Jsou to peníze na to, abychom vybavili a podporovali krajské výběry a meziokresní soutěže. Pokud nebude fotbal na vesnicích a nebudou ho tam dělat trenéři dobře, tak bude strádat. 

Co se nepovedlo?
Nepovedla se nám první komise rozhodčích, předseda odešel či byl odejit a s tím padla celá komise. Máme nového předsedu, což se na druhou stranu podařilo. Měl jsem představu, že budu moci více ovlivnit objem peněz, které FAČR posílá níže. FAČR pracuje s velkým rozpočtem a ta částka, která míří do okresů, je za mě tristní a zoufalá. Věřil jsem, že i díky těm změnám bude ochota částku navýšit. Za dva roky se to nepovedlo. Schválilo se navýšení příspěvků, byla domluva s kraji i okresy, že dostanou jednou tolik. Na valné hromadě ale díky všem těm skupinám, které tam bojují mezi sebou, se to nepovedlo. Teď je to tak, že se vybere víc, a na další valné hromadě se bude řešit přerozdělení. Říkám jim, ať vezmou někde 10 až 20 milionů a přerozdělí to do okresů. Nevěřím, že není možné to v miliardovém rozpočtu najít. 

Jste starosta, krajský předseda a navíc dál hrajete za Planou. Jak to jde skloubit? 
Jde to, když máte pochopení rodiny. Je to také o tom, jestli vás to baví. Pro mě je teď fotbal hlavně fyzické utrpení následující dny. (smích) Pořád mě to ale baví, když se podívám na tu zelenou trávu. Není hezčí sport než fotbal. Nabíjí to. S manželkou máme ještě kavárnu, ale to je takové spíš pro radost. Hodně plánujeme, protože máme dvě děti, ale zvládáme to. Je to o komunikaci, máme sdílený kalendář a hledáme průsečíky. Díky té pozici starosty jsem ale zároveň dost flexibilní.

Ohodnoť článek

Foto Jakub Bartoš

Štítky Tomáš Pintér, rozhovor, fotbal, fačr, penalta, admira

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kluby nesmí mít strach. Podvody z fotbalu odstraníme otevřeností, říká krajský předseda Pintér | Bez servítků | Drbna | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.