Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Rok a půl staré dítě z Jihlavska má spalničky. Asi se nakazilo v Ostravě, kde bylo na operaci

Hygienici letos na Vysočině evidují druhý případ spalniček. Onemocnělo asi devatenáctiměsíční dítě. Bylo na operaci v ostravské nemocnici. Je pravděpodobné, že se nakazilo právě tam, řekla dnes ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Alena Dvořáková. V Moravskoslezském kraji už letos spalničkami onemocnělo přes 90 lidí, kraj patří k regionům s největší nemocností v zemi.

„Dítě bylo na operaci v nemocnici Ostrava - Poruba, kde pravděpodobně s nemocí přišlo do kontaktu, protože Ostrava má hodně spalniček. Ale nemáme to prokázané," řekla Dvořáková.

Spalničky

Jde o vysoce nakažlivé onemocnění, nejčastěji postihují děti ve věku 4 až 5 let. Onemocnění se projevuje horečkou, rýmou, kašlem, slzícíma očima a na bukální sliznici jsou bělavé tečky se zarudlým okolím, vyrážka.

Nákaza se šíří vzdušnou cestou – kapénkami. Z celosvětového pohledu patří toto onemocnění mezi nejčastější příčiny úmrtí dětí do 5 let. 

Výsev kožní vyrážky je při diagnostice nutné odlišit od podobných projevů zarděnek a jiných exantémových onemocnění.

Spalničky v posledních dnech omezily provoz Kardiochirurgického centra ostravské fakultní nemocnice, kde onemocnělo devět pracovníků. Do dneška platil zákaz návštěv, odsouvaly se plánované operace.

V loňském roce na Vysočině spalničkami onemocnělo sedm lidí, všichni v květnu. Letošní první případ byl z Pelhřimovska, nemocné dítě je z Jihlavska.

Kontrola protilátek, případně přeočkování 

Hygienici v kraji doporučili nemocničnímu personálu i praktickým lékařům a zubařům, aby si nechali zkontrolovat, zda mají v těle proti spalničkám dostatek protilátek, případně se nechali přeočkovat. V pelhřimovské nemocnici prošlo kontrolou protilátek 43 zaměstnanců. „Zatím bylo přeočkováno 14 lidí," řekla mluvčí nemocnice Petra Černo. Obdobné kontroly a přeočkovávání dělají i další nemocnice v kraji.

Třetina nemocných je z Prahy 

Proti spalničkám se v těchto dnech očkují i pracovníci jaderné elektrárny v Dukovanech. „Bylo osloveno asi 700 zaměstnanců, aby si nechali ověřit stav protilátek," řekl mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Přeočkování podle něho bude potřebovat asi 20 procent z nich.

Jen do 29. dubna letos v Česku spalničkami onemocnělo 479 lidí. Třetina nemocných je z Prahy. Za celý loňský rok bylo 203 nemocných. Spalničky jsou vysoce nakažlivé. U dospělých může účinnost očkování z dětství postupně výrazně klesat.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky spalničky, nemoc, nákaza, nemocnice, Ostrava, okres Jihlava, Alena Dvořáková, Kraj Vysočina, Krajská hygienická stanice, Moravskoslezský kraj, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rok a půl staré dítě z Jihlavska má spalničky. Asi se nakazilo v Ostravě, kde bylo na operaci | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.