Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Dětské oddělení novoměstské nemocnice bude mít minimální energetické nároky. Vybavit ho pomůže veřejná sbírka

Krajský projekt výstavby nového pavilonu dětského oddělení Nemocnice Nové Město na Moravě získá finanční podporu Evropské unie, a to částku téměř 21 milionů korun. O této skutečnosti informovalo Ministerstvo životního prostředí, které je řídicím orgánem Operačního programu Životní prostředí 2014-2020, Kraj Vysočina.

Nyní Státní fond Životního prostředí ČR ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí připravuje vydání Rozhodnutí o poskytnutí dotace. Nový pavilon dětského oddělení, jehož výstavba by měla být dokončena na začátku příštího roku, bude splňovat parametry pasivního energetického standardu, což hrálo klíčovou roli pro získání dotace.

Jedná se o dům s minimální potřebou tepla na vytápění využívající solární zisky a dům s velmi dobře tepelně izolovanou obálkou budovy. Konstrukce je navržená bez tepelných mostů, a tak zaručuje minimalizaci tepelných ztrát a tepelnou pohodu, a také zajišťuje kvalitní vnitřní prostředí s dostatečnou výměnou vzduchu.

Kraj Vysočina se dlouhodobě zajímá o oblast energetiky včetně sledování nových technologií a trendů, proto se i téma budování domů s minimálními nároky na spotřebu energie dostalo do letos aktualizované a schválené Územní energetické koncepce Kraje Vysočina,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast regionálního rozvoje, územního plánu a stavebního řádu Pavel Pacal.

Nejvyšší částka přes devadesát tisíc korun

Projekty na výstavbu nových veřejných budov v pasivním energetickém standardu jsou podporovány Evropskou unií – Evropským fondem pro regionální rozvoj v rámci Operačního programu Životní prostředí.

V novoměstské nemocnici aktuálně běží její historicky první veřejná sbírka, která podpoří právě zmiňované dětské oddělení. Dárci poslali za čtyři týdny na sbírkový účet 140 tisíc korun.

„Něco lidé přispěli přímo na účet naší sbírky. Nejvyšší částka od jednoho dárce, kterou jsme přijali, byla 91 028 korun. Vážíme si ale všech přispěvatelů,“ poděkovala mluvčí nemocnice Tamara Pecková. Číslo sbírkového účtu je 115-7096220287/0100.

Na vybavení dětského oddělení mohou zájemci přispět hned několika způsoby. Jednou z možností je sbírkový účet, ten má číslo 115-7096220287/0100. Další cestou, jak snahu nemocnice podpořit, jsou kasičky. „Osm máme pevných. Dvě jsou v našich nemocničních lékárnách, tři jsou v Bystřici nad Pernštejnem, tři ve Žďáře nad Sázavou. Nejštědřejší jsou lidé v lékárně na žďárské poliklinice. Tam jsme museli kasičku už dvakrát rozpečeťovat. Celkem do ní drobní dárci naházeli 16 175 korun,“ říká mluvčí Pecková.

Novoměstská nemocnice má k dispozici také putovní kasičky. S nimi navštěvuje různé akce a dny otevřených dveří ve firmách na Žďársku.

Foto Nemocnice Nové Město na Moravě | Zdroj Kraj Vysočina, Nemocnice Nové Město na Moravě

Štítky Nemocnice Nové Město na Moravě, dětské oddělení, výstavba, veřejná sbírka, vybavení, nemocnice, Evropská unie, stavba, Kraj Vysočina, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvková organizace, Státní fond živ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dětské oddělení novoměstské nemocnice bude mít minimální energetické nároky. Vybavit ho pomůže veřejná sbírka | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.