Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Praktičtí lékaři na Vysočině čekají, že jich ve středu zavře většina. Na dveře věší cedule

Praktičtí lékaři, kteří byli osloveni v jednotlivých okresech Kraje Vysočina, očekávají, že středeční protest podpoří větší část jejich kolegů. Na dveřích řady ordinací už visí písemné upozornění pro pacienty, zdravotní sestry ruší objednávky. Zavřené asi budou také některé ordinace ambulantních specialistů, další omezí provoz. Se symbolickým přerušením prodeje počítají některé lékárny, kupříkladu v Havlíčkově Brodě. V nemocnicích, kam zřejmě přijde víc pacientů, kraj mimořádná opatření nepřipravuje.

„Konkrétní opatření speciálně na to dělat nebudeme,“ řekl dnes novinářům hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD) s dovětkem, že se dá očekávat větší nápor v nemocnicích. Předpokládá, že nemocniční lékaři se o všechny pacienty dokážou postarat. „Ale že to nevyvolává zrovna dobrou atmosféru a soudržnost, která by byla třeba a spolupráci terénu a nemocnic, to je naprosto evidentní,“ řekl.

Podle praktických lékařů nemocnicím rostou částky, které jim ministerstvo zdravotnictví plánuje rozdělit prostřednictvím úhradové vyhlášky, ale do ambulancí jde stejně nebo dokonce méně než v předchozím roce. Doktoři protestovali už minulý týden. Ordinace otevřeli, ale na rukávech měli černé pásky.

Volat záchranku nebo do jet nemocnice

„Lidé se musí dovědět, že pilíř české medicíny je nejvíc podřezávaný ministerstvem. Ministr nalévá miliardy do nemocnic a o primární péči se nechce bavit,“ řekl ČTK jihlavský lékař Jiří Havránek, krajský zástupce Sdružení praktických lékařů ČR. Předpokládá velkou podporu protestu. „Na poliklinice v Jihlavě, kde je největší koncentrace praktiků, už to mají všichni vyvěšené,“ řekl dnes dopoledne. Pacienti s urgentními potížemi se mají obrátit na záchranku nebo jet do nemocnice, což podle Havránka stejně dělají.

„Já počítám, že uzavírka bude mezi 90 až 100 procenty,“ odhadl lékař Boris Hronza z Třebíče podporu protestu v tomto regionu. Na třebíčské poliklinice ve Vltavínské ulici podle něj budou protestovat všichni praktičtí lékaři.  Symbolickou podporu ohlašují i někteří specialisté.

Lékařka Eva Hlavičková zastupující Sdružení praktických lékařů na Pelhřimovsku očekává v protestu nadpoloviční účast praktiků. „Nemám odezvu ode všech, ale pokud vím, tak se stávky účastní na Humpolecku, na Pacovsku i v Pelhřimově,“ řekla. Praktičtí lékaři na Žďársku se sešli v pondělí. „Co jsme se dopočítali, asi tak 80 procent zavře,“ uvedla lékařka Irena Prudká, která ordinuje v Rovečném a ve Víru. Podotkla, že v okolí Bystřice nad Pernštejnem je deset praktických lékařů, šest z nich je v důchodovém věku.

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky stávka, praktikové, upozornění, ministerstvo, protest, praktický lékař, nemocnice, Kraj Vysočina, pacient, Havlíčkův Brod, Jiří Běhounek, Jiří Havránek, ČSSD, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praktičtí lékaři na Vysočině čekají, že jich ve středu zavře většina. Na dveře věší cedule | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.