Počasí dnes12 °C, zítra13 °C
Středa 23. října 2024  |  Svátek má Teodor
Bez reklam

Kontroly hygieniků na velkých akcích na Vysočině. Problémy u třinácti stánků

Hygienici na Vysočině se během léta a září zaměřili také na kontroly rychlého občerstvení na velkých kulturních akcích. Celkem zkontrolovali více než 60 stánků a stánkaři si podle nich ve většině případů vedli dobře. Porušení hygienických požadavků bylo shledáno u třinácti z nich.

Hygienici se vydali na Bernardfest, Vysočina Fest, Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou, Prázdniny v Telči a Magmafest. „U třinácti provozovatelů byly odhaleny závady. Nejčastěji se týkaly nevyhovující provozní hygieny a nezajištění vhodných skladovacích podmínek potravin,“ uvedla mluvčí krajské hygieny Jana Böhmová.

S provozovateli stánků, kde bylo při kontrole shledáno porušení hygienických podmínek, nyní hygiena vede přestupkové řízení a předpokládá se uložení správních trestů.

„Při kontrolách jsme sledovali celkovou provozní čistotu, dodržování osobní hygieny personálu, přístup k pitné vodě, zajištění toalet pro zaměstnance, možnost průběžného mytí rukou, skladovací podmínky potravin, dodržení informační povinnosti o obsažených alergenech. Prověřovali jsme původ potravin a polotovarů, ale také obaly, ve kterých jsou uloženy,“ uvedl Petr Soustružník, vedoucí oddělení hygieny výživy z Krajské hygienické stanice kraje Vysočina.

Důležitá je podle hygieniků také teplota potravin. „Nezřídka se stane, že provozovatel neodhalí všechny rizikové situace, které mohou při výrobě pokrmů nastat. Příkladem je opomenutí zvýšení skladovací teploty při transportu potravin nebo jejich uchovávání mimo chladící zařízení, dále nezajištění bezpečné teploty hotových pokrmů před výdejem. To vše může potraviny i hotové pokrmy znehodnotit a ohrozit tak zdraví konzumentů,“ řekla Jana Krupková z oddělení hygieny výživy.

Stánkaři by měli už před akcí s hygieniky komunikovat. „Ideální je, když organizátoři již při přípravě akce dopředu s hygieniky konzultují, jak nejlépe zajistit vhodné podmínky jak pro stánkaře, tak návštěvníky. Nedostatky se v průběhu akce jen těžko odstraňují,“ uzavřela mluvčí.

Ohodnoť článek

Foto Krajská hygienická stanice Vysočina

Štítky hygiena, vysočina, kontroly, festival

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kontroly hygieniků na velkých akcích na Vysočině. Problémy u třinácti stánků | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.