Počasí dnes17 °C, zítra15 °C
Středa 9. října 2024  |  Svátek má Štefan / Sára
Bez reklam

Výrobce prodával přes Rohlík klobásy s listeriemi. Lidé by je měli vrátit

Internetový obchod Rohlík.cz prodal celou šarži turistické klobásy, u které Státní veterinární správa odhalila bakterie listerie. K lidem se tak dostalo celkem sto kilo uzeniny, kterou by rozhodně neměli konzumovat. Hrozí jim totiž nemoc listerióza, která se projevuje horečkou, bolestmi hlavy a břicha, zvracením i průjmem.

Klobásu vyrobili 30. srpna ve společnosti Amaso CZ, s.r.o, která sídlí v Jenči u Prahy. Datum spotřeby je 13. října. Inspektoři Státní veterinární správy v této šarži zjistili bakterie Listeria monocytogenes, které mohou způsobit listeriózu. 

„Výrobek patří mezi potraviny určené k přímé spotřebě, tedy není potřeba jej před konzumací tepelně opracovat. Riziko možného nakažení je u něj proto vyšší než u produktů určených k tepelné úpravě,“ sdělil v tiskové správě mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Lidé by proto měli klobásu vrátit.

Veterináři nařídili Amasu pozastavit výrobu klobásy a samozřejmě i její prodej. Celý provoz musí projít sanitací, kterou pak ověří odběrem stěrů. Testovat budou i zkušební kousek výrobku. 

Listerie zdraví jedinci zvládají dobře, rizikem je pro lidi s oslabenou imunitou, seniory, děti a těhotné. Další informace najdete zde.

Foto Se svolením Rohlík.cz

Štítky Státní veterinární správa, Rohlík, klobása, listerie, prodej

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výrobce prodával přes Rohlík klobásy s listeriemi. Lidé by je měli vrátit | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.