Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Neděle 22. září 2024  |  Svátek má Darina
Bez reklam

Pavilon z konce sedmdesátých let minulého století v novoměstské nemocnici prochází rekonstrukcí

Nemocnice v Novém Městě na Moravě se dočká investice za šest set milionů. Začínají práce na rekonstrukci gynekologicko-porodnického pavilonu, následně bude ještě vybudována nová budova dialýzy. Nemocnice u té příležitosti nabídka pohled do historie.

„Ačkoliv byl základní kámen stavby novoměstské nemocnice slavnostně položený 21. srpna roku 1938 a ambulantní provoz byl zahájený v polovině roku 1940, na lůžková oddělení si museli první pacienti ještě nějakou dobu počkat,“ začíná vyprávění o historii mluvčí nemocnice Helena Zelená Křížová a popisuje, jak nemocnice za války rok sloužila jako ubytovna německých dětí.

Na konci roku 1942 však už nemocnice měla tři sta lůžek. pětaosmdesát zaměstnanců a dvě sanitky.

Novoměstská nemocnice má přebudovaný vstupní pavilon za více než sto milionů korun

Díky rekonstrukci vstupní budovy má nemocnice v Novém Městě na Moravě na Žďársku moderní laboratoře. Investice za 125,5 milionu korun umožnila také zřízení nové lékárny, oddělení nukleární medicíny a diabetologické ambulance. Do konce září se pro...

Samostatné gynekologicko-porodnické oddělení bylo založeno v roce 1946. V prvním patře chirurgického pavilonu bylo porodní oodělení se dvěma pokoji. „Porodní sály se nalézaly po pravé straně chodby vedoucí k operačním sálům. Vybavení bylo velmi skromné,“ říká mluvčí.

V roce 1978 pak byl dokončen gynekologicko-porodnický pavilon. Počátky výstavby ovšem nebyly jednoduché, stavět měla Základna rozvoje uranového průmyslu, která nebyla typická stavební firma a musela dostat výjimku. Nejvyšší úředník byl nejprve proti, ale za firmu se postavil achitekt Zdeněk Tomáš Makovský, syn sochaře Vincence Makovského. „Zasáhla náhoda,“ glosuje situaci Miroslav Böhm, dlouholetý pracovník ředitelství obvodního ústavu národního zdraví, který výjimku vyjednával.

Práce budou za provozu

Slavnostní otevření nového gynekologicko-porodnického pavilonu se čtyřmi podlažími bylo 20. prosince 1978. Měl kapacitu devadesát lůžek a tři operační sály, nyní je ale již nutná modernizace. „Přestavba gynekologicko-porodnického oddělení odstartovala letos v srpnu. Všechny práce budou probíhat za provozu,“ ujistila Helena Zelená Křížová.

Práce zatím probíhají venku, do budovy pavilonu se dělníci přesunuou příští rok na jaře. Mimo jiné postaví páté patro. „Zároveň se na začátku roku 2026 začne s výstavbou pavilonu dialýzy. Komplet hotovo by mělo být na jaře roku 2027,“ uzavírá mluvčí.

Ohodnoť článek

Autoři | Tisková zpráva | Foto Se svolením Nemocnice Nové Město na Moravě | Zdroj Nemocnice Nové Město na Moravě

Štítky nemocnice, gynekologicko-porodnický pavilon, modernizace, dialýza

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavilon z konce sedmdesátých let minulého století v novoměstské nemocnici prochází rekonstrukcí | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.