Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

V nemocnicích by se mohl snižovat počet lůžek, žádná oddělení ale zrušená nebudou

Nemocnice, které zřizuje Kraj Vysočina, jednají s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) o budoucím fungování. Zřejmě se budou upravovat počty lůžek vybraných oddělení, slučování některých z pěti nemocnic v asi půlmilionovém kraji však nehrozí.

„Máme nějaké možnosti, jak k restrukturalizaci přistoupit. Každá z nemocnic už s VZP asi dvakrát jednala. Osobně jednám i s jednotlivými primáři, kterých se to týká. Předpokládám, že k 1. lednu 2025 budeme mít podepsané rámcové smlouvy,“ řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Vladimír Novotný (SOCDEM).

Krajské nemocnice jsou na Vysočině v Jihlavě, Třebíči, Havlíčkově Brodě, Pelhřimově a v Novém Městě na Moravě.

Při budoucích úpravách sítě nemocnic chce VZP zohlednit využití kapacity lůžek na odděleních, počty klíčových zdravotních výkonů, jako jsou porody nebo endoprotézy. Řesit bude i dostupnost, nejen v čase a kilometrech, ale také moderních metod.

Krajská nemocnice je v každém z pěti okresů Vysočiny. „Myslím si, že se domluvíme. Jsou to opravdu jen jednotky lůžek. Někde restrukturalizujeme něco, co jsme vlastně restrukturalizovat chtěli, protože to využití je nižší,“ sdělil k úpravě Novotný.

Žádné oddělení nezruší

Potřebu delších hospitalizací podle něho například v jihlavské nemocnici snižují i moderní operační přístroje, návrh úpravy lůžkového fondu na to musí reagovat. „Je to ale opravdu o jednotkách lůžek. Nikde to neznamená žádné rušení oddělení,“ zdůraznil náměstek.

Zatím podle něho nelze uvést, kterých oddělení se úpravy dotknou, protože jednání ještě neskončila. Vedle redukce míst pro hospitalizované na některých odděleních se počítá i s nárůstem kapacit na odděleních následné péče. Lůžka na nich budou potřebná vzhledem ke stárnutí populace. „Do budoucna se to může týkat třeba Nemocnice Třebíč, protože bude stavět novou léčebnu dlouhodobě nemocných,“ dodal Novotný.

FOTO: Jihlavská chirurgie má nový vylepšený pokoj. Využijí ho hlavně pacienti s proleženinami

Jihlavská nemocnice má další nový takzvaný Vánoční pokoj. Tentokrát se díky dárcům zrekonstruoval pokoj na chirurgickém oddělení. Ten budou nejčastěji využívat pacienti, které trápí dekubity neboli proleženiny.

Krajské nemocnice na Vysočině mají dohromady podle zveřejněných výročních zpráv přes 2500 lůžek.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice Jihlava

Štítky nemocnice, lůžka, změny, restrukturalizace, VZP, Vladimír Novotný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V nemocnicích by se mohl snižovat počet lůžek, žádná oddělení ale zrušená nebudou | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.