Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

FOTO: Jihlavská chirurgie má nový vylepšený pokoj. Využijí ho hlavně pacienti s proleženinami

Jihlavská nemocnice má další nový takzvaný Vánoční pokoj. Tentokrát se díky dárcům zrekonstruoval pokoj na chirurgickém oddělení. Ten budou nejčastěji využívat pacienti, které trápí dekubity neboli proleženiny.

Dekubity (proleženiny, prosezeniny, tlakové vředy či tlakové léze) jsou rány vzniklé na podkladě lokálního působení tlaku na tkáně. 

Proleženiny patří do kategorie chronických ran. Jedná se o sekundárně se hojící ránu, která i přes adekvátní léčbu nemá po dobu 4 týdnů tendenci se hojit.

Zdroj: dekubity.eu

Jihlavská nemocnice díky dárcům do tohoto pokoje mohla pořídit především pomůcky, které jim i zdravotníkům usnadní pobyt v nemocnici. „Celkově se podařilo vybrat 113 tisíc korun. Za peníze se pořídilo hlavně vybavení a pomůcky pro pacienty jako invalidní vozíky, sprchovací lehátko, antidekubitní matrace, ale také spousta druhů polohovacích pomůcek,“ jmenuje mluvčí Nemocnice Jihlava Monika Zachrlová.

Chirurgické oddělení Nemocnice Jihlava pečuje i o imobilní pacienty. „Ti se často potýkají se sníženou soběstačností v důsledku základního onemocnění, u kterých hrozí riziko vzniku dekubitů nebo velmi často již s dekubity přicházejí,“ říká staniční sestra chirurgického oddělení Šárka Hinková. Vybavení tohoto Vánočního pokoje ocení nejen pacienti, ale také personál při poskytování každodenní ošetřovatelské péče.

„Moc děkujeme všem, kteří přispěli na jubilejní desátý Vánoční pokoj. Ten v pořadí jedenáctý zveřejníme přesně měsíc před Štědrým dnem, tedy 24. listopadu. Opět se bude jednat o vybavení nebo opravu pokoje, za který pacienti neplatí,“ dodává mluvčí Zachrlová.

Princip Vánočního pokoje je jednoduchý. Na webových stránkách si vybere veřejnost věc, na kterou chce přispět. Dárci napíší položku na daný e-mail, kterou si vybrali, a nemocnice jim zašle platební podklady a na stránkách položku označí jako obsazenou.

Zdroj: Nemocnice Jihlava 

V minulosti se díky dárcům podařilo opravit pokoj třeba na dětském oddělení, na gynekologicko-porodnickém oddělení, na ortopedicko-traumatologickém oddělení nebo například v roce 2021 dárci přispívali na lepší zázemí pro ty, kteří chodí darovat krev.

Akce Vánoční pokoj v jihlavské nemocnici odstartovala v roce 2013.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice Jihlava | Zdroj Nemocnice Jihlava, dekubity.eu

Štítky nemocnice, pokoj, vánoční, chirurgie, pacient, dekubit, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Výborný počin,gratuluji!

Úterý, 31. října 2023, 00:43Odpovědět

FOTO: Jihlavská chirurgie má nový vylepšený pokoj. Využijí ho hlavně pacienti s proleženinami | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.