Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Maraton s roztroušenou sklerózou: Lidé v Jihlavě si dají do těla, a tím pomohou pacientům

Také letos se Jihlava zapojí do Maratonu s roztroušenou sklerózou (MaRs). Akci může podpořit každý, a to tak, že v sobotu 23. března přijde do fitness centra Fitpeople Bedřichov v Jihlavě. Organizátoři budou mít nachystaných devět hodinových lekcí na karimatkách nebo si zájemci mohou vybrat kruhový trénink. Maraton má charitativní podtext.

Akce MaRs chce upozornit na problémy pacientů s roztroušenou sklerózou a zároveň je také podpořit v pohybu, který je pro ně důležitý. Výtěžek z dobrovolného vstupného poputuje na rehabilitace. První lekce začíná v sobotu 23. března již v půl deváté ráno a další pokračují až do dvou hodin odpoledne. Vstupné je dobrovolné, zájemci se však z kapacitních důvodů musí registrovat na e-mailu jitka.roska@seznam.cz.

Pro pacienty je pohyb zásadní 

Peníze vybrané z dobrovolného vstupného poputují na rehabilitační pobyty, které tvoří u léčby roztroušené sklerózy nejnákladnější položku.

Letošní MaRS je již 13. v pořadí a probíhá v celé České republice. Kromě Jihlavy se tak bude cvičit například i v Praze nebo Českých Budějovicích. Celkem se zapojí bezmála 30 míst po celé zemi. Více informací najdete na maratonmars.cz.

„Pravidelný pohyb a udržování kondice je jeden ze základních pilířů léčby roztroušené sklerózy a je to jedna z mála věcí, kterou mohou pacienti udělat sami. Máme sice řadu účinných léků, ale kombinace s pravidelným pohybem je velice důležitá. Proto jsou akce jako MaRS dobrou propagací toho, že na pohyb by pacienti měli dbát,“ vysvětluje neurolog Radek Ampapa, vedoucí lékař MS centra při Neurologickém oddělení Nemocnice Jihlava.

Maratonu se vždy účastní lidé všech věkových kategorií, od dětí po seniory. „Pacienti a jejich blízcí a známí si mohou vyzkoušet různé druhy pohybu, vybrat si, co jim vyhovuje a co zvládnou. To je pak motivuje k pravidelnému pohybu a cvičení doma,“ říká Jitka Večeřová z organizace Roska Jihlava, která spolu s Nadačním fondem Impuls celou akci pořádá.

Roztroušená skleróza (RS) je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, jehož příčina není doposud známa. Toto onemocnění propuká většinou v mladším věku, častěji postihuje ženy.

Pro RS je typické střídání období záchvatů (atak) a období zdánlivého klidu. Tento proces je nepředvídatelný, a proto i léčba či prevence jsou těžké. Na celém světě trpí RS 2,5 milionu nemocných, v Česku se odhaduje počet pacientů na 20 tisíc. Nemoc se vyskytuje především ve středních a chladnějších zeměpisných šířkách.

Rizikovými faktory nemoci jsou kromě genetické dispozice EB virus (Epsteina-Barrové virus), kouření a nedostatek vitaminu D. Informace o roztroušené skleróze lze nalézt i na portále www.rskompas.cz nebo aktivnizivot.cz.

Podle ní je také důležité, že díky akci široká veřejnost vidí pacienty jako aktivní lidi, kteří své nemoci nepodléhají. Pro úspěšnou léčbu RS je totiž pohyb nezbytný. „Díky němu se pacienti udržují v dobré kondici a tělo jim slouží mnohem lépe. Navíc se ukázalo, že úspěch biologické léčby, kterou pacienti s roztroušenou sklerózou často podstupují, je výrazně vyšší u těch, kteří se pravidelně hýbou,“ vysvětluje Kateřina Bémová z Nadačního fondu Impuls a dodává, že letošní maraton je věnován kolegovi Davidu Juřinovi, který na konci února zemřel. „Od prvního ročníku MaRSu byl jeho nedílnou součástí. Jsme mu vděčni za energii, kterou MaRSu věnoval, a za pozitivitu, kterou šířil," uzavírá  Bémová.

Ohodnoť článek

Foto Roska Jihlava

Štítky cvičení, pohyb, sport, charita, pomoc, podpora, fitness, nemoc, roztroušená skleróza, maraton, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Maraton s roztroušenou sklerózou: Lidé v Jihlavě si dají do těla, a tím pomohou pacientům | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.