Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Místo lidí roboti. Jihlavská nemocnice bude mít tři pomocníky, zastanou rozvoz jídla i úklid chodeb

Po chodbách jihlavské nemocnice se budou pohybovat tři roboti. Pomůžou s úklidem, s rozvozem jídla pacientům a převážet potřebný materiál v celém nemocničním areálu. Tím, že se naprogramují, budou umět plnit úkoly, a zastoupí tak lidskou práci.

Jak uvedla Nemocnice Jihlava, roboti budou zvládat detekovat překážky. 

„Integrace robotů by měla proběhnou zároveň s podporou 5G sítí. Současně by tak měla být Nemocnice Jihlava pokryta lepším mobilním signálem na vybraných místech,“ ujistila mluvčí Nemocnice Jihlava Monika Zachrlová.

Pokud vše půjde podle plánu, provoz robotů by mohl být spuštěn nejpozději do konce roku 2025.

„Robot bude mít přesně danou trasu, kterou bude jezdit. V plánu máme celkem tři zařízení. Jeden z robotů bude mít za sebou tažné zařízení a převážet stravu do blízkého Sociálního centra Kraje Vysočina, pro který zajišťujeme stravování. Další bude také na převoz jídla, ale bude sloužit pro rozvoz na naše jednotky intenzivní péče. A třetí bude úklidový. Všechny typy robotů jsou samoobslužné. Znamená to tedy, že zastoupí lidskou sílu, které je aktuálně na pracovním trhu nedostatek,“ vysvětluje ředitel jihlavské nemocnice Alexander Filip. Tažné vozíky uvezou až tři tisíce kilogramů a fungují samostatně bez nutnosti lidské obsluhy.

Součástí celého projektu je také vybudování 5G sítě, která pro autonomní systém zajistí pokrytí signálem. „Význam to má také pro pacienty a zaměstnance, kteří se můžou těšit na plné pokrytí signálem ve vytipovaných místech nemocnice, kde byl doposud slabý,“ popisuje náměstek pro informatiku a kybernetickou bezpečnost David Zažímal.

Navrhovaný způsob řešení robota, zdroj: Nemocnice Jihlava 

Jak dodala mluvčí Zachrlová, rozvoz stravy v nemocnici je v tuto chvíli zajišťován přepravními vozíky, které řídí lidé. Nahrazením systému by tak došlo k ušetření pracovní síly.„Stejně tak úklidové stroje jsou obsluhovány lidmi. Roboti by se nově pohybovali po páteřních chodbách nemocnice a jejich provoz by byl téměř bezúdržbový. Celý projekt vyjde na 20 milionů korun a s jeho financováním by měla pomoci evropská dotace,“ říká mluvčí.

Ohodnoť článek

Foto Nemocnice Jihlava | Zdroj Nemocnice Jihlava

Štítky robot, pomoc, vozík, strava, úklid, nemocnice, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

❤️Ah­­­oj, kl­­­uci) Jmen­­­uji s­­­e Pa­­­ula, j­­­e mi 2­­­1 l­­­et) Js­­­em zaci­­­najici s­­­e­­­x mod­­­el­­­ka 1­­­8­­­+) Ra­­­da s­­­e ne­­­cha­­­vam fo­­­tit n­a­­ha) Pros­­­im, ohod­­­notte m­­­e fotog­­­rafie ➤ Ja.cat/id350965

Pátek, 1. března 2024, 12:57Odpovědět

Místo lidí roboti. Jihlavská nemocnice bude mít tři pomocníky, zastanou rozvoz jídla i úklid chodeb | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.