Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Sestry v Novém Městě daly hlavy dohromady a navrhly cvičnou tabuli pro pacienty. Zlepší tak jemnou motoriku

Sestřičky z novoměstské nemocnice, konkrétně z oddělení dlouhodobě nemocných (ODN), vyřešily po svém nedostatek potřebných rehabilitačních pomůcek. Šikovný manžel jedné z nich vyrobil pro pacienty pracovní tabuli, která pomůže procvičovat jemnou motoriku. Zároveň je to užitečný pomocník k procvičování kognitivních schopností a dovedností.

„Tabule máme dvě. Pacient u nich může stát nebo sedět a s fyzioterapeutkou procvičovat práci s předměty, s nimiž se běžně setkává ve své domácnosti. Cvičí zapínání a vypínání, šněrování, otvírání a podobně,“ říká vrchní sestra novoměstského oddělení dlouhodobě nemocných Kateřina Havlová.

V tuzemské nabídce rehabilitačních pomůcek podobná interaktivní „hračka“ pro dospělé chybí. „Nechtěli jsme pořizovat verzi pro děti s barvičkami a se zvířátky. V zahraničí se takové pracovní tabule pro dospělé prodávají, ale jsou strašně drahé. Takže jsme se domluvili s Pavlem Gerlichem, manželem naší staniční sestry, a on nám tabule vyrobil,“ vysvětluje Kateřina Havlová.

To, jak tabule vypadá, je práce zmíněných zdravotních sester, ty jsou totiž autorkami návrhu. Jak uvedla mluvčí nemocnice Helena Zelená Křížová, inspiraci hledaly v zahraničí.

Na cvičné tabuli jsou připevněny předměty běžné denní potřeby. Pacient se tak naučí zapínat a rozepínat zip, zamykat a odemykat zámek, našroubovat matičku nebo zastrčit elektrickou šňůru do zásuvky. „Snažím se s klienty cvičit co nejčastěji. Pomůže jim to pak po návratu domů. Ne každý si s tím hned poradí, ale časem se to většina naučí a zvládá to. Jiní jsou naopak velmi šikovní hned od začátku,“ komentuje zručnost klientů ODN fyzioterapeutka Jaroslava Doubková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice Nové Město na Moravě | Zdroj Nemocnice Nové Město na Moravě

Štítky motorika, tabule, rehabilitace, pacient, nemocnice, ODN, Nové Město na Moravě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sestry v Novém Městě daly hlavy dohromady a navrhly cvičnou tabuli pro pacienty. Zlepší tak jemnou motoriku | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.