Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Kvůli protestu lékařů v nemocnicích Vysočiny někde zruší operace. V ambulancích budou lidé čekat déle

Krajské nemocnice na Vysočině předpokládají, že kvůli výpovědím prosincové přesčasové práce lékařů budou omezovat péči. Někde zruší plánované operace, jinde musí lidé počítat s delší čekací dobou v ambulancích. ČTK to řekly mluvčí nemocnic. K protestu spojenému s přesčasovou prací a odměňováním se zapojí lékaři ve všech pěti nemocnicích, jejichž zřizovatelem je kraj, nejvíc v Nemocnici Jihlava, kde přesčasy vypovědělo asi 150 lékařů.

Podle mluvčí jihlavské nemocnice Moniky Zachrlové se o přesném operačním plánu rozhodne příští týden. Pacienty, kterých se dotkne zrušení plánovaného zákroku, bude nemocnice s předstihem informovat. Bližší informace budou také na jejím webu.

O rušení plánovaných operací se pacienti jihlavské nemocnice dozví příští týden

Krajem zřizovaná Nemocnice Jihlava začne v příštím týdnu oznamovat konkrétním pacientům rušení jejich plánovaných zákroků nebo návštěv ambulancí, řekla mluvčí nemocnice Monika Zachrlová. Omezení péče souvisí s výpověďmi přesčasové práce, které na...

Pouze akutní a onkologické operace se budou dělat v prosinci v Nemocnici Třebíč. „Počet lékařů v běžné pracovní době bude výrazně snížen na většině oddělení, ambulancí i radiodiagnostickém pracovišti - rentgen, ultrazvuk, CT, magnetická rezonance, což bude mít za následek delší čekací lhůty, neboť prioritní bude zajištění péče o pacienty v ohrožení života. Prosíme veřejnost o shovívavost. Vedení nemocnice ve spolupráci s primáři všech oddělení se snaží o zajištění akutní a intenzivní péče v maximálním možném rozsahu," uvedla mluvčí nemocnice Jitka Mácová. Bližší informace o chodu nemocničních ambulancí najdou lidé na webu nemocnice. Podle Mácové budou omezeně fungovat nebo se uzavřou chirurgické, interní ambulance a anesteziologická a nutriční ambulance a nebudou se provádět interní předoperační vyšetření.

Jednání pokračují 

Pelhřimovská nemocnice po dohodě s lékaři uvedla, že nebude operace omezovat do 20. prosince. „V Nemocnici Pelhřimov podalo k 22. listopadu výpověď v prosinci z přesčasové práce 24 lékařů," řekla mluvčí nemocnice Alexandra Knapová. V nemocnici pracuje asi 130 lékařů. S lékaři, kteří pracují na dětském a chirurgickém oddělení, se podle Knapové vedení domluvilo na běžné pracovní době, takže oddělení budou v provozu bez omezení. Dál jedná s lékaři anesteziologicko-resuscitačního oddělení. „Díky vstřícnosti a pochopení vedení týmu tohoto oddělení zatím budou operační výkony zajištěny do 20. prosince, po té bude probíhat dál jednání. Všechno se to bude odvíjet od toho, jak dopadnou jednání na centrální úrovni," řekla Knapová s tím, že během vánoční svátků bývá jako i v jiných nemocnicích plánovaná zákroků minimum. Chod ambulancí by podle ní měl být zajištěný v běžném rozsahu.

Naopak novoměstská nemocnice předpokládá, že se protest lékařů na chodu ambulancí projeví. „Provoz nemocnice by měl být pokrytý, měly by být jen delší čekací doby v ambulancí," řekla mluvčí Nemocnice Nové Město na Moravě Helena Zelená Křížová. Přesčasovou práci podle ní vypovědělo 72 lékařů, přibližně polovina z těch, kteří v nemocnici pracují.

Záleží na počtu pacientů 

V Nemocnici Havlíčkův Brod dalo výpověď přesčasové práce 24 lékařů, řekla její mluvčí Petra Černo. „Jediný problém, který řešíme, bude na interních ambulancích, kde může dojít k nějakému drobnému omezení, a toto vyvěsíme na webové stránky. Samozřejmostí je, že když je tato situace ve všech nemocnicích v Kraji Vysočina, může dojít k prodloužení čekacích lhůt třeba při úrazech. To ale neovlivníme, záležet bude na počtu pacientů," řekla Černo.

Náměstek hejtmana Vysočiny pro zdravotnictví Vladimír Novotný (SOCDEM) už dřív uvedl, že dopad přístupu lékařů na chod nemocnic může být citelný. „Neříkají, že nebudou pracovat. Chodí normálně do práce a budou chodit, jen odmítají sloužit přesčasové práce. Jenže celý zdravotní systém stojí a padá s přesčasovou prací a službou 24 na sedm (24 hodin denně sedm dní v týdnu)," řekl Vladimír Novotný.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice Jihlava

Štítky protest, operace, nemocnice, odbory, mzdy, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Na yt Mudr Jan Hnízdil Světu vládnou psychopati. Až vražedná lichvářská válečnická zbrojařská lupičská zlodějská mafie která vede svět od krizí k válkám válečnickými trpaslíky, kudlankami, trubci, komedianty, lháři, podvodníky, falešnými studenty falešných bendapráv a škol prodavačů danuschetitulů, loutky žvanilů, převlečení soudruzi soukmenovci kteří sedí všude kolem nás, vyplácejí si násobky imaginární průměrné' mzdy opravdu pracujících lidí a smějí se nám se svými začerněnými smlouvami jakoUrsula, dvořákčt pávků rycheckých střížů přestanou válčit, zbrojit, plýtvat životy, surovinami, energiemi, prací, znečišťování životního prostředí výrobou vražedného šrotu bude ekologie, peníze na život. Podepište petici Voda je život pravda o vodě, seznamte se s Holešovskou výzvou, přijďte ke všem volbám říct mafii a dost ! O důvodech dnešního zmaru píšu ve vláknech pod Komentáře, Glosy a další články.

Sobota, 25. listopadu 2023, 09:43Odpovědět

Kvůli protestu lékařů v nemocnicích Vysočiny někde zruší operace. V ambulancích budou lidé čekat déle | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.