Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

O rušení plánovaných operací se pacienti jihlavské nemocnice dozví příští týden

Krajem zřizovaná Nemocnice Jihlava začne v příštím týdnu oznamovat konkrétním pacientům rušení jejich plánovaných zákroků nebo návštěv ambulancí, řekla mluvčí nemocnice Monika Zachrlová. Omezení péče souvisí s výpověďmi přesčasové práce, které na prosinec podalo asi 150 lékařů nemocnice. Podobná situace bude podle náměstka hejtmana Vysočiny Vladimíra Novotného (SOCDEM) i v dalších čtyřech krajských nemocnicích. Výpovědi z přesčasů podávají lékaři na podporu svých požadavků na vyšší platy a omezení přesčasové práce.

„Situace nebude úplně růžová, to víme. Budeme muset omezovat elektivní (plánovanou) péči, a to velmi výrazně. Především v těch nemocnicích, kde podaly výpovědi skoro celá oddělení ARO," řekl Vladimír Novotný. Lékaři se podle něho budou věnovat jen akutním operacím a zákrokům onkologickým. „Sice s tímhle režimem nějak pracovat umíme, protože jsme takhle pracovali v covidu, ale tohle je jiná situace. Budou omezovány některé ambulantní provozy ... Ještě větší problém potom může určitě nastat v následujících měsících příštího roku, protože nařídit můžeme jen 150 hodin přesčasové práce," uvedl Novotný.

Kraj Vysočina je zřizovatelem nemocnic v Jihlavě, Pelhřimově, Havlíčkově Brodě, Třebíči a Novém Městě na Moravě.

Velká část lékařů anesteziologicko-resuscitačního oddělení podle něho odmítla přesčasy kromě Jihlavy také v pelhřimovské nemocnici. „Nezbývá nám než doufat, že dojde k nějaké dohodě na úrovni státu, protože my to nijak neovlivníme," řekl Novotný. Jediné řešení vidí v přijetí požadavků lékařů.

Podle Zachrlové se teprve příští týden po sestavení směn na příští měsíc ukáže, koho se omezená péče dotkne, pacienty bude nemocnice telefonicky informovat, situace bude upřesněná také na webu nemocnice.

Podle Českého statistického úřadu je na Vysočině, která má asi 515 tisíc obyvatel, přes dva tisíce lékařů, z toho asi 300 zubařů. Samostatných ordinací je v kraji necelá tisícovka.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice Jihlava

Štítky zákrok, operace, zdraví, nemocnice, práce, Jihlava, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ladislav Semsei

Děkuji za info sice jsem už po zákroku a děkuji všem co my pomohly a starali se o mě zároveň jsem s vámi za jednoa zároveň vám přeji aby vše dobře dopadlo s pozdravem S.L

Čtvrtek, 23. listopadu 2023, 11:17Odpovědět

O rušení plánovaných operací se pacienti jihlavské nemocnice dozví příští týden | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.