Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

FOTO: Lepší péče o miminka. Jihlavská nemocnice má nový transportní inkubátor s přístrojem k resuscitaci

Lékaři v jihlavské nemocnici teď využívají nový transportní inkubátor, který má oproti tomu starému navíc resuscitační přístroj. Je tedy důležitým pomocníkem ve chvíli, kdy má novorozenec problémy s udržením základních životních funkcí a je potřeba jeho převoz z porodního sálu na novorozeneckou jednotku intenzivní péče.

Díky novému transportnímu systému se dá poskytnout nejenom resuscitační péče, ale také to, čemu se v neonatologii říká stabilizace dítěte na nCPAP, což je speciální distenzní terapie, jež udržuje otevřené plicní sklípky. „Nedonošené děti mohou mít problémy s udržením otevřených plicní sklípků. Když to řekneme zjednodušeně, miminkům dá obrovskou práci dýchat. Při každém nádechu musí sklípky znovu otevírat. Je to způsobené nedostatkem surfaktant, aktivní látky snižující povrchové napětí v plicích. Potíže se týkají především nedonošených novorozenců narozených před 35. týdnem těhotenství, v některých speciálních případech ale i dětí donošených. Pro všechny tyto novorozence je tedy důležité, že jim přístroj pomáhá udržet plicní sklípky otevřené,“ popisuje lékařka novorozenecké JIP Eva Škorpíková.

„S děťátkem nemusíme zbytečně manipulovat."  

Nový transportní inkubátor je navíc výhodný v tom, že je kompatibilní. „Přístroj v transportním inkubátoru je kompatibilní s přístroji, které máme na oddělení. Po převozu miminka si tedy jenom přendáme hadice z jednoho přístroje na druhý a s děťátkem nemusíme zbytečně manipulovat. Nepotřebuje-li novorozenec výše popisovanou distenzní terapii, ale pouze léčbu kyslíkem, je dalším nesporným vylepšením ve srovnání se starým transportním inkubátorem to, že kyslíkovou léčbu můžeme přesně dávkovat na míru dítěti,“ jmenuje výhody neonatoložka Eva Škorpíková.

Nový transportní inkubátor s resuscitační jednotkou vyšel na 422 tisíc korun. Přístroj byl pořízen díky evropskému programu REACT.

„V jihlavské nemocnici přijde ročně na svět zhruba 1300 dětí. Do intermediálního perinatologického centra je v průměru přijato až 300 miminek. Transportní inkubátor využijí desítky z nich,“ dodává statistiku mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová.

Ohodnoť článek

Foto Nemocnice Jihlava

Štítky inkubátor, resuscitace, JIP, miminko, novorozenec, porodnice, nemocnice, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Lepší péče o miminka. Jihlavská nemocnice má nový transportní inkubátor s přístrojem k resuscitaci | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.