Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na Havlíčkobrodsku bylo letos 11 případů klíšťové encefalitidy. V celém kraji je evidováno 45 nákaz

Na Havlíčkobrodsku letos hygienici zaznamenali 11 případů klíšťové mozkové encefalitidy, stejně jako za celý rok 2021 a podstatně víc než loni, kdy tam onemocněli tři lidé. V celém kraji evidují 45 nákaz klíšťovou encefalitidou, za celý rok 2022 jich bylo 59. V posledních pěti letech se nemoc nejčastěji prokázala u lidí na Žďársku. Lymeské borreliózy bylo v kraji zatím zaznamenáno 333 případů, za rok 2022 jí onemocnělo asi o 200 lidí víc. Těžké průběhy ani úmrtí v souvislosti s oběma nemocemi letos hygienici nezaznamenali, sdělila mluvčí hygienické stanice v Kraji Vysočina Jana Böhmová.

Nejvíc nemocí přenášených klíšťaty bylo na Vysočině v uplynulých pěti letech v roce 2020. Případů klíšťové encefalitidy bylo 118 a lymeské borreliózy 573.

V důsledku nadprůměrných teplot v průběhu letošního podzimu aktivita klíšťat stále trvá. Končí s příchodem prvních mrazů. Nejúčinnější prevencí nákazy klíšťovou mozkovou encefalitidou a těžkého průběhu nemoci je očkování. Doporučované je nejen pro starší lidí. Těm nad 50 let je od loňského roku kryje zdravotní pojištění. Nejvíc lidí s touto nemocí je dlouhodobě v kraji ve věku 35 až 54 let.

„Teď je vhodný čas nechat se očkovat proti klíšťové encefalitidě. Ochranná imunita totiž nastupuje dva týdny po druhé dávce. Ta se aplikuje nejčastěji až tři měsíce po dávce první. Krajská hygienická stanice kraje Vysočina doporučuje poradit se o možnosti očkování proti klíšťové encefalitidě a dalším infekčním onemocněním se svým praktickým lékařem,“ řekla Hana Pavlasová, ředitelka protiepidemického odboru krajských hygieniků.

Klíšťová encefalitida je závažné akutní neuroinfekční onemocnění. Většinou se projevuje ve dvou fázích. Inkubační doba je obvykle týden až dva, nejvýše 28 dní. První příznaky jsou podobné chřipce. S krátkým odstupem přichází druhá fáze nemoci, při které je zasažena centrální nervová soustava. Nemoc se může odehrávat i skrytě nebo se nerozvine. Mírnější bývá toto onemocnění u dětí. Větší pravděpodobnost komplikací je u dospělých a starších lidí, kterým hrozí i dlouhodobé potíže neurologického charakteru, výjimečně i smrt.

Lymeská borrelióza má inkubační dobu nejčastěji několik dní až jeden měsíc, někdy několik měsíců od přisátí klíštěte. Obvykle se projeví červenou skvrnou velikou několik centimetrů, často s centrálním vyblednutím kolem vpichu. Dalšími příznaky bývají zvýšená teplota, bolesti hlavy, únava. Pokud se včas neléčí antibiotiky, může napadat nervový systém. Někdy postihuje klouby nebo srdce.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, klíšťada, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Havlíčkobrodsku bylo letos 11 případů klíšťové encefalitidy. V celém kraji je evidováno 45 nákaz | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.