Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

ANKETA: Některé nemocnice v kraji přemýšlí o fotokoutku v porodnici. Skvělý nápad, kvitují maminky

V dnešní době si mohou rodiče vyfotit své novorozené miminko bezprostředně po narození, a to třeba už na porodním sále. Případně si několik hodin po porodu udělat společnou fotku se svým miminkem ve speciálním fotokoutku, ten mají nově třeba v písecké porodnici.

Jak uvedla Jihočeská televize, nastávající rodiče se mohou na gynekologicko – porodnickém oddělení Nemocnice Písek vyfotit ve zmíněném koutku třeba už při příjmu do porodnice, tedy ještě předtím, než jde žena na porodní sál.

Takový speciální fotokoutek v porodnicích Kraje Vysočina zatím nenajdeme. Jak zjistila redakce Jihlavské Drbny, písecká porodnice ale může být pro nemocnice na Vysočině inspirací. „Do budoucna je to jistě dobrá inspirace,“ sdělila na redakční dotaz Petra Černo, mluvčí Nemocnice Havlíčkův Brod. Podobně to má i porodnice v krajské Jihlavě. Tam takový fotokoutek už dokonce plánují. „Fotokoutek plánujeme s tím, že by se jednalo o fotostěnu, kde by se rodiče s miminkem mohli vyfotit,“ nastínila Monika Zachrlová, mluvčí Nemocnice Jihlava.

Přestavba v novoměstské nemocnici 

Gynekologicko – porodnický pavilon v novoměstské nemocnici čeká v nejbližší době přestavba. „O zřízení fotokoutku jsme zatím neuvažovali. Přestavba je jeden z důvodů, proč zatím podobnou službu rodičům nově narozených dětí nenabízíme,“ vysvětlila redakci Drbny mluvčí novoměstské nemocnice Helena Zelená Křížová.

„To by se mi líbilo, čekám své druhé dítě a přijde mi to jako fajn nápad. Vyfotit se třeba ještě s bříškem, než půjdu na věc,“ usmívá se oslovená nastávající maminka Jana Macková z Jihlavska. Podobný názor má i Zuzana Procházková z Jihlavy. „Já už teda další dítě neplánuju, ale ten nápad se mi líbí. Určitě by to byly hezčí fotky než s bílou stěnou za zády a v nemocniční posteli. Jasně, jsou důležitější věci než fotokoutek. Chápu, že někomu to přijde jako zbytečnost. Pro rodiče i to miminko to může být do budoucna hezká vzpomínka, která už se nevrátí,“ zamyslela se Zuzana Procházková.

Jste pro vytvoření fotokoutku v porodnicích na Vysočině?

Celkem hlasovalo91 čtenářů

Miminka třeba i s novopečenými rodiči si mohou odnést fotku z havlíčkobrodské, třebíčské i novoměstské porodnice. Tato zařízení miminka přímo sama fotí, nebo focení v případě zájmu zprostředkují. Ještě jinak to je v třebíčské porodnici. „V třebíčské nemocnici jsou na oddělení umístěny kontakty na noviny, kam mohou maminky fotografii svého děťátka zaslat v případě, že mají zájem, aby bylo v místním periodiku,“ uvedla Jitka Mácová, mluvčí třebíčské nemocnice. „My naše miminka se souhlasem maminky fotíme po porodu a dáváme na webové stránky,“ řekla Petra Černo z havlíčkobrodské nemocnice.

Zájem o fotky je velký 

Na Facebooku lze najít miminka, která přišla na svět v novoměstské porodnici. Samozřejmostí je souhlas rodičů. „ Maminky, které chtějí mít první veřejnou fotku svého miminka, nejprve podepíší souhlas, poté miminko vyfotografujeme a následně umístíme jeho fotografii na Facebook. Zájem o fotografování je velký, maminky často naši facebookovou stránku sdílejí nebo posílají odkazy příbuzným a známým, kteří tak mají naším prostřednictvím možnost prohlédnout si právě narozené miminko. Pokud maminku s dítětem již v porodnici nezastihneme, může fotografii miminka společně se jménem, datem narození a místem bydliště poslat na e-mailovou adresu helena.zelena@nnm.cz a my jeho fotografii také do fotogalerie zařadíme,“ nabízí Helena Zelená Křížová.

Fotograf u porodu 

Na Vysočině se v letošním roce narodily zhruba tři tisíce dětí, co se týče pohlaví, tak převažují chlapci.

Požadavky a přání rodičů jsou dnes různé, objevují se i tací, kteří si ke svému porodu přivedou profesionálního fotografa. Ten dokumentuje dobu předporodní, samotný porod a pak i první okamžiky po narození. To potvrdila Petra Černo z brodské nemocnice. „Sporadicky se setkáváme s tím, že si rodiče přivedou fotografa či spíše fotografku, která jim dokumentuje dobu předporodní, porod i první okamžiky po narození dítěte. Není to příliš často, ale občas se to stává.“

Laciné PR 

Do zbylých oslovených nemocnic profesionální fotograf či fotografka pravidelně nedochází. „Toto je za nás nevhodné z pohledu zachování intimity. Je to jen laciné PR. Rodiče si mohou vyfotit dítě ihned po porodu, popřípadě i natočit porod (natáčí otec) za jasně daných podmínek - bez záběrů na genitálie (shora) a bez natáčení dalších osob bez jejich souhlasu,“ sdělila k této otázce Alexandra Knapová, mluvčí pelhřimovské nemocnice.

„Porod bych klidně nafotil." 

Fotograf Tomáš Kaser z Jihlavy zatím takovou nabídku, tedy to, že by zdokumentoval celý porod od začátku až do konce, nedostal. „Kdybych takovou zakázku dostal, tak bych ji přijal,“ řekl redakci Drbny Tomáš Kaser.

Porodnice na Vysočině nabízí nadstandardní služby, například výběr jídla formou bufetu. To teď nově zavedli třeba i v jihlavské porodnici. „Maminky jsou nadšené,“ doplnila za jihlavskou nemocnici Monika Zachrlová. Toto zařízení v roce 2016 zavedlo ještě další netradiční službu pro novopečené maminky. Tou bylo nalíčení vizážistkou při odchodu domů. „Spolupráce s vizážistkou skončila v období covidu. V současné chvíli služba neprobíhá,“ zmínila Zachrlová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto maridam77/pixabay

Štítky porod, porodnice, nemocnice, fotokoutek, foto, fotka, vzpomínka, zdraví, narození, miminko, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Některé nemocnice v kraji přemýšlí o fotokoutku v porodnici. Skvělý nápad, kvitují maminky | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.