Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Platba za pojištěnce státu má v příštím roce vzrůst na 2085 korun měsíčně

Stát by měl v příštím roce platit zdravotním pojišťovnám za důchodce, dětí a další takzvané státní pojištěnce měsíčně 2085 korun. Proti letošnímu roku se tak platba zvýší měsíčně o 185 korun. Stojí to v návrhu příslušného nařízení vlády na vládním webu. Platba státu za státní pojištěnce je výdajem státního rozpočtu a příjmem zdravotních pojišťoven.

Vláda loni prosadila schválení mechanismu automatické valorizace plateb, které se platí do systému veřejného zdravotního pojištění ze státního rozpočtu. Letos je platba za státní pojištěnce pevně stanovená měsíčně na 1900 korun, od příštího roku bude navázaná na vývoj reálné mzdy a inflace podobně jako zvyšování důchodů.

Proti schválenému rozpočtu na letošní rok by tak měly být platby o 10,8 miliardy korun, tedy o 7,7 procenta vyšší. Aktuální odhad platby státu v roce 2023 je podle ministerstva financí 140,1 miliardy korun, tedy nižší než schválený rozpočet.

Ministerstvo financí na dotaz ČTK uvedlo, že pokud by jednotková měsíční částka vyměřovacího základu zůstala stejná jako letos, pak byl celkový dopad na státní rozpočet při meziroční inflaci 9,7 procenta představoval 13,5 miliardy korun. „Při predikci průměrného počtu tzv. státních pojištěnců 6,099.249 pojištěnců by tento celkový výdaj státního rozpočtu měl v roce 2024 činit 152,6 miliard korun," stojí v materiálu.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v červenci na jednání sněmovního rozpočtového výboru potvrdil, že vláda nebude měnit automatickou valorizaci plateb do zdravotnictví za státní pojištěnce. Řekl to v souvislosti s hledáním úspor ve státním rozpočtu. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) oznámil už začátkem června, že automatická valorizace plateb za děti, seniory nebo nezaměstnané přijatá loni se nebude odkládat ani měnit.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky platba, pojištění, zdraví, zdravotní

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Platba za pojištěnce státu má v příštím roce vzrůst na 2085 korun měsíčně | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.