Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V novoměstské nemocnici mají dvě nové sanitky i jednu starší, která se objevila v detektivním seriálu

Dvě nové sanitky v minulých dnech doplnily vozový park v novoměstské nemocnici. V něm stále zůstává i starší sanitka, která se - samozřejmě s trochou nadsázky - proslavila v televizi. Objevila se totiž ve známém seriálu Hlava Medúzy.

„Moje stará sanitka si zahrála v detektivním seriálu Hlava Medúzy. Filmaři tehdy potřebovali nějakou sanitku do záběru a ta moje se jim hodila,“ potvrzuje řidič z novoměstské nemocnice Luděk Odehnal. Právě on a jeho další kolega nyní dostali sanitní vůz nový. Sanitka ze seriálu bude dál vozit pacienty, jen s jiným řidičem.

Novoměstská nemocnice vlastní osmnáct sanitních vozů a disponuje stejným počtem kvalifikovaných řidičů. Každý rok je snaha vozový park opět obnovit. „Auta stárnou. A klienti, které vozíme, chtějí své pohodlí. V létě klimatizaci, v zimě zase fungující topení. My se jim snažíme požadovaný komfort zaručit,“ říká šéf dopravy Nemocnice Nové Město na Moravě Pavel Zdražil.

Dopravní zdravotní služba je nedílnou součástí služeb nemocnice. Přepravu sanitkami využívají nejen oddělení nemocnice, ale i obvodní lékaři a soukromé osoby. Sanitní vozy jsou v nepřetržitém provozu - sedm dní v týdnu, čtyřiadvacet hodin denně. Sváží biologické vzorky k laboratornímu vyšetření, vozí léčiva nebo zdravotnické prostředky a zajišťují také různé sportovní nebo společenské akce.
Zdroj: Nemocnice Nové Město na Moravě

Nové sanitky mají navíc nezávislé topení, jímž se vytápí kabina pro cestující. V ambulantním prostoru jsou čtyři místa pro sedící pacienty. Dvojsedačku s posuvnými sedáky a polohovatelnými opěrkami, jednu otočnou sedačku u posuvných dveří s možností sklopení sedáku a pojízdnou sedačku, takzvané infarktové křeslo. Na tom se pacient nakládá po výklopné rampě obsluhované po otevření zadních křídlových dveří sanitního vozidla. Sanitka může spolu se sedícími převážet i jednoho cestujícího na lůžku.

Sanitní vozy, které mají svá nejlepší léta již dávno za sebou, se postupně vyřazují. A na jejich místa nastupují sanity nové. „Staré vysloužilé sanitky nabízíme nejprve organizacím v Kraji Vysočina. Pokud ty o ně nemají zájem, pak je prodáme,“ nastiňuje zaběhnuté postupy Pavel Zdražil.

Sanitní vozy za rok 2022 najely 697 960 kilometrů, což je při osmnácti sanitkách téměř 40 000 kilometrů na jednu za rok. Převezly 31 426 pacientů. Nové sanitní vozy pořídila Nemocnice Nové Město na Moravě z vlastních zdrojů. „Nemocnice za sanitky zaplatila 3 119 380 korun. Tuto částku hradila ze svého rozpočtu,“ informoval technický náměstek Jiří Drdla.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Helena Zelená Křížová | Zdroj Nemocnice Nové Město na Moravě

Štítky seriál, sanitka, nemocnice, Nové Město na Moravě, Hlava Medúzy, televize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V novoměstské nemocnici mají dvě nové sanitky i jednu starší, která se objevila v detektivním seriálu | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.