Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V ČR se po letech objevilo už šest lidí nakažených záškrtem. Dospělým hygienici doporučují přeočkování

Záškrt neboli difterie. Onemocnění, které bylo díky plošnému očkování v naší zemi prakticky vymýceno. Až do loňského roku, kdy se touto infekční nemocí nakazila žena z Vysočiny.

Záškrt je infekční onemocnění postihující především horní cesty dýchací. Původcem záškrtu je bakterie produkující toxin, který má škodlivý vliv na sliznici dýchacích cest, způsobuje její odumírání a vznik pablán (povlaků) v nosohltanu a krku.

Velký výskyt byl v 90. letech zaznamenáván v zemích bývalého Sovětského svazu. Vyskytuje se také v nejchudších zemích Afriky, Asie a Latinské Ameriky.

V té době se jednalo o raritní výskyt. „Bohužel za loňský rok se záškrt prokázal u dalších čtyř pacientů napříč republikou. V tomto týdnu byl zaznamenán již šestý případ,“ informovala mluvčí Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina (KHSV) Jana Böhmová a dodává, že nakaženými byli většinou starší pacienti, protože riziko nákazy roste s věkem a poklesem ochranných látek po očkování, které je u dětí v naší zemi povinné.

Doporučení: Po 10 letech přeočkovat 

Ministerstvo zdravotnictví stejně jako Státní zdravotní ústav vydalo doporučení související s výskytem vyššího počtu případů onemocnění záškrtem v některých evropských zemích, včetně České republiky.

Podle něj je vhodné, aby se lidé nechali po deseti letech přeočkovat. Shodný názor na přeočkování proti záškrtu má i Světová zdravotnická organizace i Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí.

„KHSV doporučuje poradit se o možnosti přeočkování v dospělém věku proti záškrtu a dalším infekčním onemocněním se svým praktickým lékařem,“ dodává mluvčí Böhmová.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com | Zdroj Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina, ockovacicentrum.cz

Štítky zdraví, záškrt, infekční, nemoc, onemocnění, očkování, hygienici, stanice, ČR, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V ČR se po letech objevilo už šest lidí nakažených záškrtem. Dospělým hygienici doporučují přeočkování | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.