Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Krajští záchranáři budou mít v Telči nové stanoviště. Vznikne v blízkosti domova důchodců

Zdravotní záchranná služba Kraje Vysočina bude mít v Telči na Jihlavsku nové výjezdové stanoviště. Prozatím sídlí v nájmu v poliklinice. Pro novostavbu získal kraj, který záchrannou službu zřizuje, pozemek darem od města.

„Práce na novém stanovišti mohly začít na podzim příštího roku. Odhadované náklady jsou asi dvacet milionů korun," sdělil mluvčí záchranářů Petr Janáček

Darovaný pozemek je v těsném sousedství zařízení pro seniory SeneCura v Batelovské ulici. Vzniknout na něm má typizovaná jednopodlažní budova pro dvě sanitky s technickým zázemím a zázemím pro posádku.

Nejprve pozemek u hasičů a policie

„Telčští záchranáři sídlí v druhém poschodí polikliniky, což může být pro rychlost výjezdu překážkou," řekl starosta Telče Vladimír Brtník (ODS). Město podle něho nejprve plánovalo, že záchranářům ke stavbě poskytne pozemek v Luční ulici, kde už sídlí policie a hasiči. Jejich stavby tvoří blok tvaru písmene L, záměrem bylo přistavět k nim do tvaru písmene U i budovu záchranářů.

„Když jsme se ale sešli na místě, když už byl téměř celý projekt připraven, tak se zjistilo, že by se to tam, když to řeknu jednoduše, nevešlo," řekl Vladimír Brtník. Na budovu bylo podle něho v areálu místa dost, komplikovala by ale výjezd zásahových aut, zejména hasičských.

Místo antukového hřiště

Město proto hledalo jiný vhodný pozemek, který našlo v severní části města. Zatím je na něm antukové hřiště. Díky záměru stavby sportovního areálu v zahradách za zimním stadionem už ale nebude potřeba. „Pozemek je dobrý v tom, že je tam přímý výjezd na silnici, a není to silnice, která by byla nějak příliš frekventovaná," doplnil Vladimír Brtník.

V Telči během dne slouží jedna lékařská posádka a přes noc jedna posádka rychlé zdravotnické pomoci. V letoším roce odsud k pacientům vyjížděla pomoc asi ve 1 480 případech.

Vedle Telče zvažují krajští záchranáři stavět nová stanoviště také v Náměšti nad Oslavou, Pacově a Bystřici nad Pernštejnem. V krajském rozpočtu jsou pro příští rok vyčleněné peníze na projektové dokumentace pro stanoviště v Náměšti nad Oslavou a Bystřici nad Pernštejnem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Musilová

Štítky správa, stavby, zdraví, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajští záchranáři budou mít v Telči nové stanoviště. Vznikne v blízkosti domova důchodců | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.