Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihlava finančně podpoří novou dětskou lékařku. Peníze použije na vybavení ordinace

Zastupitelé Jihlavy dnes mají na programu svoje poslední zasedání v tomto volebním období. Jedním z témat byla i finanční podpora pro novou dětskou lékařku, která v Jihlavě na Březinkách otevřela svoji ordinaci.

„Navrhujeme uzavření darovací smlouvy pro novou dětskou lékařku, která přišla do Jihlavy. Nedostatek dětských lékařek, které odešly do důchodu, je tu velkým problémem. Nová paní doktorka se nám ozvala s tím, že se přesouvá do Jihlavy a přebírá si ordinaci. Navrhuji tedy předložit návrh s tím, že částka 100 tisíc korun pomůže této začínající lékařce s praxí," sdělila primátorka Jihlavy Karolína Koubová (Fórum Jihlava). 

Dotace, nebo dar? 

Podle dat Odborné společnosti praktických dětských lékařů České lékařské společnosti J. E. Purkyně byl v roce 2017 průměrný věk dětských praktiků 58 let a při současném trendu může být v roce 2030 téměř 62 let. Více než třetina dětských praktiků zvažuje v dohledné době ukončení praxe, přičemž dvě třetiny z nich za sebe nemají náhradu.

Do diskuze se vložil zastupitel Jaromír Kalina (KDU - ČSL), který žádal bližší informace k darovací smlouvě. „Toto rozhodně vítám. Lékaři pro několik tisíc dětí tu chybí. Chybí tu dvě pediatričky," podotknul v diskuzi Kalina. Dále ho zajímalo, v jakém časovém horizontu by tato lékařka mohla začít fungovat. „Ona už tu funguje od jara. V tu dobu jsme už finanční dar pro nového lékaře nabízeli, jen jsme ještě řešili, v jaké podobě finančí dar poskytnout. Jestli formou dotace, nebo darem. Pokud darem, tak se účel nemusí uvádět, takže my opravdu darujeme peníze," dodala primátorka Koubová. 

Do debaty se přihlásil také Martin Hyský (ČSSD), který by spíše uvítal formu dotace, aby byla možná kontrola. „Ale vzhledem k tomu, že už paní doktorka působí, tak budu hlasovat pro," vysvětlil Martin Hyský. 

Nejen Jihlava se už několik let potýká s nedostatkem zubařů. Problém by mohla částečně vyřešit dvě stomatologická pracoviště, která by během několika let měla v krajském městě zahájit provoz. Prodej potřebných pozemků včera „odklepli" jihlavští...

Sto tisíc pro novou lékařku Pavlínu Kaňákovou podpořili všichni přítomní zastupitelé. Pediatrička finanční dar použije na potřebné vybavení své ordinace. 

Byt v centru města či vybavená ordinace 

S nedostatkem dětských lékařů se potýká řada měst, Jihlava v tomto není výjimkou. Město proto na začátku tohoto roku přišlo s tím, že dětským lékařům, kteří si v Jihlavě otevřou praxi, nabídnou buď byt v centru města nebo vybavenou ordinaci v zavedeném lékařském domě v ulici 5. května. „Nová paní doktorka si však bydlení i ordinaci zajistila sama, město se proto rozhodlo ji pomoci alespoň finančně na nákup vybavení ordinace," vysvětlil Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice. 

S novým rokem v Jihlavě přestaly ordinovat hned dvě dětské lékařky. Bez lékařské péče tak skončily na začátku roku skoro dva tisíce dětských pacientů. Jak zjistila redakce Drbny, obě lékařky měly svou praxi v Jihlavě na Bedřichově.

Od Nového roku v Jihlavě končí bez náhrady dvě dětské lékařky. Skoro dva tisíce dětí budou bez péče

Tato zpráva určitě nepotěší rodiče malých i větších dětí. S novým rokem v Jihlavě končí dvě dětské lékařky. Skoro dva tisíce dětských pacientů tak skončí bez lékařské péče. Podle informací, které má redakce Jihlavské Drbny k dispozici, jde o dvě...

„Ve své péči mám nyní přes 800 pacientů. O některých vím, že jsou registrováni již jinde. Náhradu za sebe nemám, protože dětští lékaři nejsou. A myslím, že výhledově ani nebudou,“ sdělila před necelým rokem na dotaz Jihlavské Drbny pediatrička Hana Caklová, která od ledna 2022 odešla do důchodu.

Do zaslouženého důchodu od ledna odešla také dětská lékařka Ivana Svítilová. Její kartotéka obsahovala asi 1200 dětských pacientů. 

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky pediatr, dětský, lékař, podpora, ordinace, výbava, Jihlava, pediatrie, starobní důchod, Březinka, Karolína Koubová, pacient, Jaromír Kalina, Martin Hyský, KDU-ČSL, Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava finančně podpoří novou dětskou lékařku. Peníze použije na vybavení ordinace | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.