Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Záchranáři mají za sebou náročné dny. Na urgentu skončili pacienti po pádu z trampolíny či s řeznou ránou

Řada z nás má díky červencovým svátkům za sebou prodloužený víkend. Uplynulé dny, kdy si řada lidí vzala dovolenou, naplno zaměstnaly zdravotníky. Třeba na urgentním příjmu havlíčkobrodské nemocnice ošetřili denně průměrně 70 úrazů.

Jak podotkla mluvčí havlíčkobrodské nemocnice Petra Černo, úrazy si způsobujeme nejčastěji při sportu nebo při práci na zahradě. Během předchozích víkendů či o červencových svátcích ošetřili brodští zdravotníci v průměru denně 70 úrazů. „Nejčastějšími úrazy bylo podvrtnutí kotníku, úrazy kolena, otřes mozku, zlomeniny zápěstí, zlomeniny klíční kosti, odřeniny, řezné rány," konstatovala ve zprávě pro novináře vrchní sestra traumatologických ambulancí Dana Tvrdíková. 

Podle mluvčí Černo pacienti nejvíce padali z kola, trampolín nebo si způsobili úraz při kopané, volejbalu a tradičních dovolenkových aktivitách. „Kromě sportu si svoji daň vybírá i práce na zahradách a při opravách chat a chalup - pády z žebříků, stromů a řezné rány při zahradnické činnosti," upozorňuje Petra Černo. 

Dva náročné měsíce pro záchranáře

Letní prázdniny, které běží už druhý týden, pro děti znamenají dva měsíce volna a příjemných radostí. Pro záchranáře je to ale přesně naopak. Během července a srpna mají o několik stovek výjezdů více než v ostatních měsících. Pro veřejnost proto mají důležitý vzkaz: Dávejte na sebe pozor, zklidněte provoz a užijete si letní dny ve zdraví. 

Kolaps, úpal, úrazy ve vodě i na kole. Prázdniny jsou pro záchranáře nejnáročnějším obdobím

Závěrem tohoto týdne dětem začínají letní prázdniny. Dva měsíce volna a příjemných radostí. Pro záchranáře je to ale přesně naopak. Během července a srpna mají o několik stovek výjezdů více než v ostatních měsících. Pro veřejnost proto mají...

Nejčastějším důvodem zásahu bývají nejrůznější somatické obtíže, jejichž riziko vzniku v horkých dnech logicky stoupá. „Naši záchranáři se tak v létě ve vysoké míře setkávají s diagnózami jako kolaps, dušnost, vysoký krevní tlak či bolest na hrudi. Nemalou část výjezdů však tvoří i úrazy, ke kterým nejčastěji dochází v souvislosti s volnočasovými aktivitami. Jedná se o zranění způsobena pádem z kola či koloběžky, při turistice nebo při pobytu u vody," vyjmenoval již dříve v tiskové zprávě Petr Janáček, mluvčí Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tomáš Kaser | Zdroj Nemocnice Havlíčkův Brod, ZZS Kraje Vysočina

Štítky svátky, víkend, zranění, zásah, lékař, pomoc, urgent, nemocnice, Havlíčkův Brod, Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranáři mají za sebou náročné dny. Na urgentu skončili pacienti po pádu z trampolíny či s řeznou ránou | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.