Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jihlavská porodnice má novou pomůcku. Model miminka a pánve pomůže lépe ukázat porod

Jihlavská porodnice má pro nastávající maminky nového praktického pomocníka. Je jím anatomický model miminka a pánve. Pomůže ženám lépe si představit, jak miminko v pánvi rotuje a jak vlastně porod probíhá.

„Asi každá žena chce rychlý a snadný porod bez komplikací. A proto je důležité, aby se na něj připravila. Někdy jde porod jednoduše a miminko nepotřebuje výraznější podporu k cestě na svět. Jindy musíme „čarovat“ a je potřeba, aby i žena dělala vše proto, aby se miminko mohlo narodit. Žena v průběhu porodu střídá různé polohy, aby se v pánvi udělalo co nejvíce prostoru pro dítě. A právě k tomu, aby si maminka vše uměla dobře představit, slouží anatomický model,“ popisuje porodní asistentka Romana Daňhelová.

Uvedená pomůcka slouží asistentkám na předporodních kurzech, které pořádá nemocnice. „Pokud ženě během porodu navrhneme, aby zkusila určitou polohu, a tím zvětšila prostor v pánvi, a zajistila miminku více místa pro vstup do pánve, a následnou rotaci, určitě je lepší, když ví, proč je to důležité a dokáže si to aspoň trochu představit,“ dodává Romana Daňhelová.

Prohlídka porodních sálů 

Jihlavská porodnice nabízí dva typy předporodních kurzů. První je jednorázový, který se provádí zhruba měsíc před porodem. „Součástí je i prohlídka porodních sálů,“ říká Romana Daňhelová. Druhý typ kurzu je ten, který obsahuje více lekcí. Tam je ideální objednat se kolem 20. týdne těhotenství: „Tyto kurzy začínají ve 24. týdnu těhotenství a mají čtyři lekce. Zde mají prostor třeba i dětské sestřičky, je tam více informací o péči o miminko nebo kojení. Na oba kurzy je třeba se objednat,“ popisuje porodní asistentka z jihlavské nemocnice.

Jihlavská porodnice kurzy pro nastávající rodiče určitě doporučuje. „U žen, které se na porod připravují, je předpoklad, že průběh bude snadnější, ženy jsou připravené, vědí, co je čeká a spolupráce nás zdravotníků a maminky je jednodušší,“ uzavírá primářka gynekologicko-porodnického oddělení Petra Herboltová s tím, že porodní asistentky vedou také cvičení a plavání pro těhotné.

Ohodnoť článek

Foto Nemocnice Jihlava

Štítky porod, porodnice, model, miminko, pánev, kurz, nemocnice, Jihlava, porodní asistentka, Lékárenský komplex Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavská porodnice má novou pomůcku. Model miminka a pánve pomůže lépe ukázat porod | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.