Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pieta pro 300 zemřelých. Brodská nemocnice má nový kámen, který připomíná covidovou pandemii

Havlíčkobrodská nemocnice má nové pietní místo, které připomíná koronavirovou pandemii, jež postihla celý svět. Autorem kamenu s příhodným názvem Pieta je známý havlíčkobrodský sochař Radomír Dvořák.

Tento nový monument, který se nachází před infekčním pavilonem, měří na délku více než tři metry a váží přes tunu. „Formátování a sochařské zásahy zabraly přes dvacet hodin," sdělil umělec Radomír Dvořák.

Pietní místo vzniklo na základě přání blízkých pacientů tamní nemocnice. Ti si přáli vytvořit v areálu nemocnice místo, kde by bylo možné zapálit svíčku. „V naší nemocnici zemřelo v souvislosti s covid-19 více než 300 pacientů," sdělila Petra Černo, mluvčí havlíčkobrodské nemocnice. 

Radomír Dvořák je autorem již několika uměleckých děl v budovách a areálu nemocnice - například altánu Tři Grácie, soch Hygeia - bohyně zdraví, Dafne, sochy Alfa a Omega a další. „Veškerá díla autor nemocnici věnoval, za což mu patří veliké díky," dodává mluvčí Černo. 

Dvaašedesátiletý sochař Radomír Dvořák, kzerý žije s rodinou v Havlíčkově Brodě, je mimo jiné autorem Národního památníku odposlechu - monumentálního triptychu tvořeného díly Bretschneiderovo ucho (2005), Ústa pravdy (2006) a Zlaté oči (2007). Jakožto haškolog se realizuje i v okolí Lipnice nad Sázavou, kde mimo jiné vytvořil památník Jaroslava Haška, nazvaný v Hlava XXII. Je autorem dřevěných medailí kraje Vysočina a vytvořil návrh nejvyššího vyznamenání kraje Vysočina. Materiálem Radomíra Dvořáka je žula, mramor, pískovec, dřevo, bronz, beton a další.

Tip na výlet: Do Lipnice za známými reliéfy. Víte, jak vznikala Ústa pravdy, Bretschneiderovo ucho a Zlaté oči?

Lipnice nad Sázavou na Havlíčkobrodsku – to není jen hrad a spisovatel Jaroslav Hašek. Určitě pěkným výletem je i známý Národní památník odposlechu. Umělecká galerie v přírodě - Bretschneiderovo ucho, Ústa pravdy a Zlaté oči – je dostupná přímo...

Ohodnoť článek

Foto Nemocnice Havlíčkův Brod

Štítky Pieta, covid, pandemie, nemocnice, Havlíčkův Brod, Radomír Dvořák, Omega, Kraj Vysočina, Památník Jaroslava Haška, Tři grácie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pieta pro 300 zemřelých. Brodská nemocnice má nový kámen, který připomíná covidovou pandemii | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.