Počasí dnes4 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Rozjíždí se pylová sezona. Okolí kýchající alergiky často podezírá z koronaviru

Jarní teplé počasí, které u nás aktuálně panuje, v kombinaci s kvetoucími stromy přináší potíže alergikům. Zejména v kombinaci s rouškou, která se stala nutnou součástí posledních týdnů při pobytu mezi lidmi. Podle doporučení od hygieniků  a vlády lidé na veřejnosti musí nosit roušky a nemají si sahat na obličej. A právě to je pro kýchající a kašlající alergiky velký problém. Navíc na ně okolí často může reagovat podezíravě.

Na sociálních sítích se v posledních hodinách v této souvislosti objevila rada, jak by si svou roušku měli alergici označovat. Stačí si na ni připnout sponku, nejlépe s kytičkou. Okolí tak alergiky nebude kvůli kýchání a častému smrkání podezírat z toho, že jsou nakažení koronavirem.

„Ano, kýchání není příznakem koronaviru. Ale jak sami mnozí napsali a jak se můžete sami přesvědčit, jakmile venku kýchnete, sesypou se na Vás vyděšené/nenávistné pohledy a postaví Vás to do nepříjemné situace. Některým lidem je to jedno, jiní, dle svých slov, jsou schopni se zadusit, aby nekýchli. Jediný účel sponky je zkusit zmírnit četnost těchto nepříjemných situací, do kterých se alergici dostávají, kvůli hysterii z korony,“ vysvětluje jeden z příspěvků na Facebooku.

Dobry nápad, i já jsem alergik astmatik a ty pohledy jsou opravdu nepříjemné. Lidi by měli používat rozum,“ vyjádřila se na Facebooku jedna z alergiček.

Pozor třeba na břízu, dub nebo ořešák 

V tomto týdnu je dominantním alergenem bříza, buk, dub, javor, habr a ořešák. Na přelomu dubna a května se očekává začátek pylové sezony travin.

Při alergii se mohou vyskytovat zkřížené alergické reakce na některé druhy ovoce nebo zeleniny – třeba na jablka, broskve, lískové ořechy, mandle, mrkev, celer nebo petržel.

Ohodnoť článek

Foto Vít Hassan

Štítky alergie, pyl, sezona, rouška, koronavirus, COVID-19, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozjíždí se pylová sezona. Okolí kýchající alergiky často podezírá z koronaviru | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.