Aktuálně

V Lukách se v sobotu střílelo. Místní se seznámili s boji z druhé světové války více...

Horácká multifunkční aréna bude mí LED panel pod ledem jako první na světě více...

Jihlavská škola hostí studenty z Francie: Snídáte a večeříte moc brzy, diví se českým zvykům

Tisková zpráva | Zdroj Kraj Vysočina

Dva týdny pobývá na jihlavské střední odborné škole služeb sedmičlenný tým studentů z francouzského regionu Grand Est. Společně se svými vrstevníky absolvují praxi nejen ve školních provozech, ale i v běžných podnicích v centru krajské Jihlavy. Díky programu Erasmus mají francouzští studenti možnost zažít si český model školství.

„Jsou zvyklí na více praxe, jsou samostatnější, většinu zadání berou jako výzvu a mají potřebu odvézt si z Jihlavy maximum zážitků, a to doslova,“ říká ředitel Obchodní akademie, Vyšší odborné školy zdravotnické a Střední zdravotnické školy, Střední odborné školy služeb a Jazykové školy Libor Fasora.

Spolupráce jihlavské střední školy s francouzskými partnery začala trochu nenápadně před dvěma lety. „Obě strany se oťukávaly, zjišťovaly o sobě informace. Nastartování přímé spolupráce hodně pomohla návštěva francouzského michelinského šéfkuchaře Fhilippa Mille v Jihlavě, přesně v termínu, kdy u nás byli na návštěvě přátelé z Francie. S člověkem, kterého doma nikdy nepotkali, ale četli o něm a znali ho z televizních show, měli možnost vařit v České republice, u nás v Jihlavě,“ připomíná neplánovaný zážitek Libor Fasora.

Sedmičlenný francouzský studijní tým v Jihlavě navštěvuje praxi společně s kadeřnicemi, kuchaři a číšníky. První týden se bez problémů pět dívek a dva chlapci začlenili do práce ve školních provozech, tento týden jsou plnohodnotnými kolegy profesionálních kuchařů například v Radniční restauraci nebo u Tří knížat v Jihlavě.

Francouzští budoucí kuchaři už stihli absolvovat i soutěž o Bramborovou pochoutku v Havlíčkově Brodě a cukráři pekli dorty v jihlavské cukrárně U Brány. Francouzsky se tento týden mluvilo například i v kadeřnickém salónu v jihlavské Benešově ulici. Zákaznice si pochvalovaly pečlivost a preciznost práce zahraniční studentky.

Podle slov jihlavských žáků jsou francouzští spolužáci až nakažlivě dochvilní, nebojí se navazovat nová přátelství, v Jihlavě zabloudili jen jednou, ale pochvalují si českou kuchyni. Jen se diví, že snídáme a večeříme moc brzy. Francouzům se na vysočinských školách líbí, další parta z partnerského regionu Grand Est na praxi do Jihlavy dorazí na jaře.

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky pobyt, Francie, praxe, vzdělání, Jihlava, Grand Est, kuchař, Střední odborná škola služeb, Česko

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.