Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Sami si vyrobili auta. A pak je otestovali v GP Kaipan na jihlavském polygonu

Sedm družstev vyslaných technickými a odbornými středními školami z Vysočiny sbíralo 22. června na jihlavském polygonu body do dalšího ročníku GP Kaipan. Dvě vítězství v pěti hodnocených kategoriích v součtu ostatních úspěchů doslova katapultovala na absolutní zlato Hotelovou školu Světlá a Střední odbornou školu řemesel Velké Meziříčí. V následujícím roce bude právě tam vystaven pozlacený putovní pohár věnovaný společností Bosch Diesel Jihlava.

Absolutní vítěz GP Kaipan a držitel putovního poháru 2018:

HŠ Světlá a SOŠŘ Velké Meziříčí

Výsledky kategorie DESIGN:

1.   VOŠ a SPŠ Žďár nad Sázavou

2.   ČZU Humpolec

3.   HŠ Světlá a SOŠŘ Velké Meziříčí

„Má vaše auto dva stěrače? Tak to je stereotyp a nuda, náš sporťák má stěrače tři, jsou malé, ale celou plochu předního skla pojmou ideálně. Při diskuzi nad designem našeho sporťáku jsme vsadili na ladnost a eleganci, auto musí být pastvou pro oči – proto ta maska z Jaguára,“ popsal vůz VOŠ a SPŠ Žďár nad Sázavou Michal Liška.

Výsledky kategorie ZRUČNOST:

1.   HŠ Světlá a SOŠŘ Velké Meziříčí

2.   ČZU Humpolec

3.   VOŠ a SPŠ Žďár nad Sázavou

Výsledky kategorie MARKETING (prezentace a představení týmu):

1.   VOŠ a SPŠ Žďár nad Sázavou

2.   SPŠ Třebíč

3.   VOŠ a SOŠ Bystřice nad Pernštejnem

„Montáž sportovního vozu, v případě Třebíče už druhého, jsme pojali jako vítanou mimoškolní činnost, prostě se neválíme doma. Díky sponzorovi jsme postavili skvělý vůz, který jsme stihli ukázat potenciálním budoucím spolužákům na patnácti základních školách,“ popisuje aktivity týmu Jakub Linhart.

Výsledky kategorie KONSTUKTÉŘI:

1.   SŠPTA Jihlava

2.   VOŠ a SPŠ Žďár nad Sázavou

3.   SPŠ Třebíč

I náš druhý sportovní vůz má originální jméno – Rock and Roll. Prozradím, že při montáži student Stejskal vrtal díry i tam, kde nebyly vůbec potřeba. Celková montáž nám i přesto trvala pouze 4,5 měsíce,“ říká Jan Dočekal z SŠ PTA Jihlava, která zatím historicky všechny ročníky GP Kaipan vyhrála a nutno doplnit, nastavila laťku velice vysoko.

Výsledky kategorie ŘIDIČ:

1.   David Peňáz, HŠ Světlá a SOŠŘ Velké Meziříčí

2.   Zdeněk Zika, ČZA Humpolec

4.   Martin Kučera, VOŠ a SOŠ Bystřice nad Pernštejnem

„Při montážích nového sporťáku jsme nakoupili víc plechu, než bylo potřeba. To se příliš nelíbilo vedení školy. Ve finále jsme se drželi tvrzení, že v jednoduchosti je krásy, proto je vnitřek našeho vozu jednoduše krásný,“ upozornila při prezentaci Kateřina Štrofová z VOŠ a SOŠ Bystřice nad Pernštejnem.

Třetí ročník GP Kaipan pořádala společnost Bosch Diesel Jihlava a Kraj Vysočina. „Cílem této mimoškolní aktivity je umožnit týmům našich středních škol poměřit síly ve vlastnoručně postavených sporťácích, na uzavřené a bezpečné trati nechat kluky dostat z aut maximum, protože z minulých ročníků víme, že mají chuť soutěžit. Samo postavení auta bez možnosti ho využívat by nemělo úplný efekt,“ říká radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu Jana Fialová s tím, že za pořádání závodů patří dík společnosti Bosch Diesel Jihlava, která pravidelně zve všechny týmy z Vysočiny na společné závody.

Tisková zpráva | Foto Kraj Vysočina

Štítky GP Kaipan, studenti, polygon, závody, Jihlava, Velké Meziříčí, Kraj Vysočina, Robert Bosch GmbH, Žďár nad Sázavou, Humpolec, Česká zemědělská univerzita v Praze, Třebíč, Bystřice nad Pernštejnem, Jaguar Cars

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sami si vyrobili auta. A pak je otestovali v GP Kaipan na jihlavském polygonu | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.