Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Zdravotníci míří na Pelhřimovsko na soutěž v první pomoci. Prověří improvizaci v přírodě

Studenti zdravotnických škol z Česka, Slovenska a Německa budou na letním táboře Zálesí u obce Mladé Bříště na Pelhřimovsku soutěžit v poskytování první pomoci. Doplní je zástupci dolnorakouského Červeného kříže. Musí se při tom obejít bez zvláštního vybavení a budou se pohybovat ve složitém terénu. Zároveň se procvičí v komunikaci s cizinci, dnes řekla Marie Říhová z pořádající jihlavské zdravotnické školy.

Soutěž se uskuteční 21. a 22. června a zúčastní se jí 36 družstev, což představuje téměř 150 studentů prvních a druhých ročníků zdravotnických škol. „Soutěž pořádáme už po třiadvacáté stále na stejném místě, a to už nedává moc šancí vymýšlet nové dramaturgie. Spíše zařazujeme variace už v minulosti řešených situací,“ uvedla Říhová.

Letos budou podle ní ve větší míře než v minulosti nasazeni Němci jako figuranti při velkých hromadných nehodách, což bude náročnější na jazykovou vybavenost soutěžících. Studenti budou řešit například následky hromadné havárie, úrazu při sportu nebo poskytování pomoci tonoucímu. Modelové situace využijí přírodního prostředí v okolí tábora, pořadatelům s nimi pomohou záchranáři, kteří budou i rozhodčími soutěže.

O soutěž je podle Říhové velký zájem a řadu zájemců museli pořadatelé kvůli kapacitě tábora odmítnout. Soutěže v poskytování první pomoci pořádají i některé další zdravotnické školy v ČR, soutěž v Zálesí je podle Říhové ale originální svým důrazem na schopnost improvizace mladých zdravotníků.  „Nutíme studenty, aby se naučili pomoci pacientovi i s doslova holýma rukama a postarali se, aby přežil. To je naučí víc, než když budou mít u sebe vybavenou zdravotnickou brašnu,“ dodala Říhová.

Autoři | Foto www.prpom.cz

Štítky zdravotníci, první pomoc, soutěž, záchrana, příroda, Zálesí, okres Pelhřimov, Česko, Červený kříž, Německo, Slovensko, Mladé Bříště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdravotníci míří na Pelhřimovsko na soutěž v první pomoci. Prověří improvizaci v přírodě | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.