Žáci Hotelové školy Světlá a SOŠŘ ve Velkém Meziříčí si připsali v březnu úspěch v celorepublikové gastronomické soutěži v Kroměříži. Krajskou školu reprezentovalo pět žáků oboru Hotelnictví, a to ve třech profesních kategoriích. Na Vysočinu si mladí gastroodborníci dovezli jedno první místo, jedno stříbrné ocenění a dvě bronzová umístění.
V silné konkurenci devadesáti soutěžících z ČR, Polska, Slovenska, Itálie a Portugalska vybojoval Petr Špaček v kategorii kuchař - junior absolutní prvenství, a to přípravou teplého pokrmu kachní prso na mrkvovo-zázvorovém pyré, pohankou v redukci z červené řepy s kachní fáší ve slaninové rolce, tymiánovou pěnou a omáčkou demi glace. Navíc v hlasování na facebookových stránkách o nejlepší pokrm získal Petr Špaček nejvyšší počet lajků, a za odměnu převzal věcný dar.
Alžběta Kršová obsadila druhé místo v soutěži baristů. „Jejím úkolem bylo připravit v časovém limitu 2 x10 minut dvě porce Espresso macchiato, Cappuccino, Latte macchiato s vytvořením motivu na povrchu mléka podle vlastní fantazie,“ informovala odborná učitelka HŠ Světlá a SOŠŘ Velké Meziříčí Eva Čech Cejnková s tím, že bronzové umístění patří Hynku Podařilovi, který připravil teplý pokrm na zadání kachní prso se zázvorovým zelím, bramborovým fondantem s kachními mandlovými kuličkami a šalotkovou omáčkou.
Třetí místo si vyzdobila Lucie Pölzerová v cukrářském oboru. Na zadání Cupcakes s tematikou Black & White vytvořila šest kusů zdobených muffinků pod názvem Oříškovo-kakaový cupcakes s malinovým překvapením a tvarohovým krémem.
Všichni soutěžící obdrželi za svoji několikaměsíční svědomitou přípravu a profesionální výkony diplomy, medaile i hodnotné věcné dary.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.