Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zájem o kolej jihlavské polytechniky mírně převyšuje nabídku

Zájem o místa na koleji Vysoké školy polytechnické (VŠP) v Jihlavě mírně převyšuje nabídku. Neuspokojených požadavků je kolem 15 procent. Studenti mohou také využít ubytování v soukromí za podobných finančních podmínek, navíc mají nárok na ubytovací stipendium. To řekl mluvčí školy Tomáš Obruba. Druhá vysoká škola na Vysočině, soukromá Západomoravská vysoká škola v Třebíči, koleje nemá.

VŠP nabízí pro nadcházející akademický rok svým studentům k ubytování na koleji v Brtnické ulici stejně jako loni 112 míst. "Studentům byla navíc poskytnuta ještě tři volná místa z akademické ubytovny na třídě Legionářů," uvedl Obruba. Někteří studenti dávají přednost bydlení v bytech, které jsou blíže škole, či nabízejí lepší kvalitu ubytování. Ve městě je dlouhodobě dostatečná nabídka ubytování v soukromí, která poptávku studentů plně pokrývá. Cenová relace podle Obruby podobná jako za ubytování na koleji.

Cena za ubytování je podle Obruby stejná jako loni. Studenti platí 2100 korun za místo ve čtyř- a pětilůžkovém pokoji a 2200 korun za místo ve dvou- nebo třílůžkovém pokoji na koleji a 2400 korun za místo ve dvou- a třílůžkovém pokoji v samostatné vile v Brtnické ulici. Vysokoškoláci s bydlištěm mimo okres Jihlava mají nárok na ubytovací stipendium, příspěvek 600 korun měsíčně mohou použít k placení kolejí i podnájmu.

VŠP byla zřízena v roce 2004 a je jedinou veřejnou neuniverzitní vysokou školou se sídlem v Kraji Vysočina. Poskytuje vzdělání v pěti studijních programech a v nich v sedmi bakalářských tříletých studijních oborech, a to finance a řízení, cestovní ruch, počítačové systémy, aplikovaná informatika, porodní asistentka, všeobecná sestra a zdravotně-sociální pracovník. V novém akademickém roce se po získání akreditace na magisterské studium otevírá obor komunitní péče v porodní asistenci. Ve škole studuje kolem 3000 studentů.

Soukromá Západomoravská vysoká škola v Třebíči vlastní koleje nemá. Správní rada začátkem července rozhodla, že škola už nebude přijímat studenty do prvních ročníků. Škola má finanční problémy a nedostatek studentů, nyní jich studuje 30. S největší pravděpodobností bude škola fungovat ještě dva akademické roky, aby současní studenti mohli dostudovat.

Zdroj: ČTK | foto: www.vspj.cz

Štítky vysoká škola, Kraj Vysočina, Jihlava, Třebíč, Západomoravská vysoká škola Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o kolej jihlavské polytechniky mírně převyšuje nabídku | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.