Počasí dnes27 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Stavba vysokoškolských kolejí v Jihlavě za tři sta milionů by měla brzy začít, soud žalobu zamítl

Rektor Vysoké školy polytechnické Jihlava Zdeněk Horák předpokládá, že stavba nových kolejí bude moci brzy začít. Zbrzdila ji žaloba, která rozporovala správnost vydání stavebního povolení. Krajský soud v Hradci Králové žalobu minulý týden zamítl.

Koleje přibližně za 300 milionů korun mají vyrůst mezi Fritzovou a Tyršovou ulicí nedaleko sídla školy. Poskytnou ubytování asi 200 studentům. „Projekt kolejí je skvěle připravený a vyhovuje všem legislativním požadavkům. Bylo proto jasné, že musíme uspět. Velké díky všem, kteří se na úspěchu tohoto projektu podíleli,“ uvedl k rozhodnutí soudu rektor Zdeněk Horák.

Mluvčí Krajského soudu v Hradci Králové Martin Kos řekl, že kvůli stavebnímu povolení kolejí obdržel soud dvě žaloby. „Obě žaloby náš soud zamítnul, u obou rozhodl stejně,“ sdělil Kos. Písemné odůvodnění rozsudku podle něho ještě soud nevypracoval. „To znamená, že rozhodnutí ještě nebude doručené účastníkům, tím pádem to nebude pravomocné. Po doručení budou mít účastníci dvoutýdenní lhůtu k možnému podání kasační stížnosti,“ přiblížil Kos.

Místo stísněných prostor na Brtnické ulici moderní vysokoškolské koleje. Jihlava na ně přispěje 45 milionů korun

Během pěti let by v krajské Jihlavě měly vyrůst nové koleje, které by poskytly ubytování studentům Vysoké školy polytechnické (VŠPJ). V současné době studenti bydlí ve dvou objektech na Brtnické ulici, které je nákladné udržovat kvůli špatnému...

Architektonická studie na nové koleje vznikla v roce 2021. Vypracovalo ji studio A 32. Stavbu povoloval stavební úřad v Havlíčkově Brodě. Důvodem byla námitka podjatosti jihlavského magistrátu, protože město má zájem na tom, aby koleje vznikly.

Nakonec ministerstvo pro místní rozvoj nechalo rozhodnout Středočeský kraj, který určil, že stavbu budou posuzovat úředníci z Havlíčkova Brodu. Stavební povolení vydali v květnu 2023. Středočeský kraj byl úřadem odvolacím, který na začátku letošního roku potvrdil rozhodnutí havlíčkobrodského stavebního úřadu stavbu povolit.

Podle dřívějších informací školy by měla stavba kolejí skončit v polovině roku 2026. Náklady z 60 procent pokryje dotace z ministerstva školství, další prostředky poskytne Kraj Vysočina a město Jihlava.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky VŠPJ, Vysoká škola polytechnická Jihlava, koleje, soud, stížnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba vysokoškolských kolejí v Jihlavě za tři sta milionů by měla brzy začít, soud žalobu zamítl | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.