Počasí dnes26 °C, zítra26 °C
Sobota 7. září 2024  |  Svátek má Regína
Bez reklam

Videohry s příběhem ovlivňují názory hráčů, lze je využít při vzdělávání, ukázala studie

Videohry s příběhem ovlivňují myšlení a názory hráčů, ukázala studie, do které se zapojili vědci z Národního institutu SYRI. Lze je tak využít při vzdělávání, uvedl v tiskové zprávě mluvčí institutu Filip Vrána. Naopak potenciální hrozbu představuje zneužití her v propagandistickém působení.

Videohry mohou přispět k lepšímu a komplexnějšímu pochopení naší minulosti a společenských témat

Takzvaná metaanalýza publikovaná v časopise Contemporary Educational Psychology se zaměřila na dosavadní poznatky o účincích narativních her na postoje hráčů. „Naše zjištění potvrzují, že narativní videohry jsou schopny ovlivnit postoje hráčů k tématům zobrazeným v těchto hrách. Přesvědčivé herní mechanismy, jako jsou stereotypy a smysluplná zpětná vazba, mají znatelný vliv na změnu postojů hráčů. Dopady videoher se přitom věkem hráčů lehce zmírňují," uvedl jeden z autorů studie Ivan Ropovik ze SYRI a Univerzity Karlovy.

Některé hry lze podle odborníků využít při vzdělávání. „Videohry mohou přispět k lepšímu a komplexnějšímu pochopení naší minulosti a společenských témat. Mohou také pomoci v konfliktních oblastech tím, že budou podporovat méně polarizované názory na klíčové otázky. Také v neformálním učení mohou poselství a mechanismy zabudované do videoher pomoci dosáhnout pozitivních změn, například podporou pozitivních názorů na ochranu našeho životního prostředí a následnou změnou chování," řekl Ropovik.

Stejně dobře jako k pozitivním cílům mohou být videohry použity k politické propagandě

Videohry jsou značně rozšířené a někteří hráči u nich tráví hodiny denně. „V této souvislosti by neměly být podceňovány, protože mohou snadno promlouvat ke klíčovým politickým nebo kulturním debatám. Stejně dobře jako k pozitivním cílům mohou být použity k politické propagandě. Příkladem může být třeba vnímání ozbrojeného konfliktu na Ukrajině,“ uvedl Ropovik.

Rozhodující pro změnu postoje je nejen interaktivita hry a emoce s ní spojené, ale i délka hraní. „Čím déle strávíme s videem a videohrou, tím větší vliv mohou mít na naše postoje. Velké komerční videohry, při kterých hráči často tráví desítky hodin jejich hraním v neformálním prostředí, tak mohou být velmi vlivným médiem, pokud jde o to, jaká témata zobrazují a jak je zobrazují,“ dodal vědec.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky věda, počítače, zábava, videohra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Videohry s příběhem ovlivňují názory hráčů, lze je využít při vzdělávání, ukázala studie | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.