Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na Třebíčsku vzniká první soukromá zemědělská škola na Vysočině. Bude pro 25 studentů

Na Třebíčsku by měla v září zahájit činnost první soukromá střední zemědělská škola na Vysočině. Jejím zřizovatelem je společnost Agro 2000 s.r.o. Pro maximálně 25 studentů by se měla zatím otevřít jedna třída s nabídkou čtyřletého maturitního oboru rostlinolékařství se zaměřením na všeobecné zemědělství či specializaci agronoma. Přijímací zkoušky se uskuteční v dubnu a květnu. ČTK to řekla ředitelka školy Eva Novotná.

Důvodem zřízení školy je podle ní očekávaný nedostatek zemědělských odborníků ve specializovaných pozicích. Cílem je tyto odborníky vychovat a nabídnout jim práci. „Pedagogy už jsme si vytipovali, na specializované předměty využijeme řadu odborníků přímo z praxe,“ řekla Novotná. Praxi budou studenti vykonávat v moderních provozech. Součástí budoucího areálu bude školní statek.

Škola nebude vybírat školné, úspěšným studentům naopak nabídne prospěchová a mimořádná stipendia. Provozní náklady podle Novotné zatím nejsou vyčísleny. Do budoucna bude škola usilovat o rozšíření studijní nabídky o obory chovatelství a agropodnikání.

Areál školy bude v blízkosti bývalé hájenky v obci Pozďatín. Nyní se pracuje na zadávacím řízení pro stavbu školní budovy, která by se měla kolaudovat v srpnu. Ještě letos by měla začít i stavba školního statku. Do dvou let by podle plánů měla přibýt tělocvična, domov mládeže s jídelnou, administrativní budova a další drobné stavby. Náklady jsou podle Novotné odhadnuty na 25 milionů korun. Uhradí je zřizovatel a případné dotace.

Stipendia a uplatnění ve firmách 

Podle údajů z krajského úřadu zřizuje Kraj Vysočina tři typicky zemědělské školy. Jsou to Vyšší odborná škola a Střední škola veterinární, zemědělská a zdravotnická v Třebíči, Vyšší odborná škola a Střední odborná škola zemědělsko-technická v Bystřici nad Pernštejnem a Česká zemědělská akademie v Humpolci. Několik dalších krajských středních škol má obory, které se zemědělství nějakým způsobem dotýkají.

Zemědělská škola v Pozďatíně by měla být první soukromou střední zemědělskou školou v kraji. Její výhodou by podle Novotné mělo být větší sepětí teorie s praxí. Dalšími benefity jsou stipendia, zaručené uplatnění v zemědělských firmách Agra a připravenost ke studiu na vysokých školách v ČR i zahraničí. „Až studenti vyjdou ze školy, nebudou překvapeni tím, jak dnes moderní zemědělství vypadá,“ řekla Novotná.

Společnost AGRO 2000 s.r.o. se sídlem v Třebíči vznikla v roce 2000. Zabývá se obchodní činností s komoditami v oblasti zemědělského sektoru a službami v zemědělské prvovýrobě.

Autoři | Foto www.zahradkarikarvina.cz

Štítky okres Třebíč, Kraj Vysočina, Eva Novotná, zemědělství, Pozďatín, Třebíč, Česká zemědělská akademie, AGRO 2000, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Třebíčsku vzniká první soukromá zemědělská škola na Vysočině. Bude pro 25 studentů | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.